Arild Rønsen

Superkrim fra Åsa Larsson

Krim? Ja. Men dette er så godt skrevet – som skjønnlitteratur – at det nesten er uvesentlig hvordan krimgåten løses.

Åsa Larsson mottok prisen «Årets beste svenske krim 2021» for «Fedrenes misgjerninger». Jeg har selvfølgelig ikke oversikt over øvrig svensk krimlitteratur i fjor, men etter å ha lest «Fedrenes misgjerninger» har jeg god grunn til å feste lit til juryens avgjørelse.

Dette er fjerde roman med Rebecka Martinsson i hovedrollen. Som vanlig i krimlitteraturen, er hun en representant for påtalemyndigheten som befinner seg litt på utsida. Outsider. Men er det kanskje smått upresist å si at hun spiller hovedrollen i denne boka?

Börje Ström er minst like sentral, en kollega av Martinsson. Eks-bokser. Proff, etter å ha tatt OL-gull i lett tungvekt. Hvilket portrett av en figur Åsa Larsson tegner! All faenskapen i proffboksinga, alle de skitne triksa – i ringen, og utafor.

Og du skulle nesten tro Åsa Larsson sjøl har vært i bokseringen. Her er boksespråket – den interne sjargongen – hundre prosent på plass. Jabber og hooker og solar plexus. Oversetter Kari Bolstad har også gjort en oppsiktsvekkende god jobb i disse passasjene – som hun for øvrig har gjort i boka som helhet.

Jeg mistenker også Åsa Larsson for å ha gått i farlig terreng på ski. Hun skriver faktisk like godt om Rebecka Martinsson i skredfare, som hun gjør om Börje Ström i bokseringen.

Det blir noen familieforhold på kryss og tvers her, men Åsa Larsson er også en av de svært få som kan skrive om sex – uten at det blir kleint.

Ellers? Russermafia – glefsende hunder (og snille hunder) – organisert kriminalitet – østeuropeiske horer som betjener pendlere på jobb langt nord in the middle of nowhere i Sverige.

En fabelaktig fin roman.

ÅSA LARSSON
Fedrenes misgjerninger
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.