Arild Rønsen

Intens psykologi

En av de aller kuleste bøkene jeg har lest.

Jeg har lest overraskende mange såkalt psykologiske thrillere i det siste. Noen av dem har vært veldig gode, som for eksempel de som skal tilskrives stjerneskuddet Hele Flood. Eller Alex Michaelides.

Romy Hausmann er om mulig hakket hvassere. Og da befinner vi oss virkelig i elitedivisjonen.

Jeg har ikke fått lest forløperen «Elskede barn», men det er et tidsspørsmål før jeg skal ha slukt den boka.

«Marta sover» er tidvis blodig, voldelig. Uten å touche voldsnivået til Erik Husby Sæther. Men det er først og fremst oppe i hodet dette skjer, på det – ja – psykologiske plan. Utvendig handler det om to kvinner som skal skjule et lik. Blant annet, vil jeg si. For her foregår det mye – ikke minst i brevform. Og hvem som egentlig har vært kjæreste med hvem i sin tid er ikke godt å si.

Vi er på mentalsjukehus, og vi er i rettssalen. Og lik skal kanskje løses opp i svovelsyre?

Her er det bare å finne sin plass i godstolen. Men ikke ta med deg mer vin enn høyst nødvendig. Her må du nemlig være våken, hele tida. Innimellom forandrer scenarioet seg, til og med midt i et avsnitt.

Du er hermed advart, men først og fremst anbefalt. Hvis du ikke liker denne romanen, kan du like gjerne glemme alt som fins i sjangeren psykologisk thriller.

ROMY HAUSMANN
Marta sover
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.