Arild Rønsen

Jomfruene drepes, og så?

En gjeng lettlurte og nysgjerrige jenter på college. I møte med en karismatisk og sexhungrig professor. Så blir den første, snart den andre av «jomfruene» funnet drept. Et godt utgangspunkt for en såkalt psykologisk thriller. Men holder det?

Alex Michaelides gjorde i 2019 pangdebut med «Den tause pasienten». Pandemien har han brukt til å skrive en oppfølger i nøyaktig samme sjanger – og dét er det i og for seg intet feil med. Ingen lesere ble lei seg av at John le Carré fortsatte å skrive spionromaner etter at han for alvor slo gjennom med «Spionen som kom inn fra kulden» i 1964. Ingen av oss klager heller over at Anne Holt fortsetter å la handlinga svive rundt Hanne Wilhelmsen.

Forfatteren henter inspirasjon i de greske tragediene, og er vel ikke aleine om akkurat det. Det kan by på trøbbel for lesere som ikke på forhånd er lommekjent i dette universet, som undertegnede, men det er ikke problemet. Michaelides blir aldri vanskelig å forstå.

Svakheten ved denne romanen er at den, i motsetning til forløperen, aldri blir skikkelig spennende. Grepet med tilsynelatende å avsløre morderen tidlig i fortellinga fungerer godt; det kan faktisk være interessant å følge en etterforsker som er helt sikker på hvem hun leiter etter – men som altså er på jakt etter bevisene for ugjerningene.

Likevel blir det noe forknytt over handlinga. Mariana drives av det inderlige savnet etter Sebastian, og professoren serverer alltid alkohol etter klokka 12.00. Men vi får aldri noen god skildring av miljøet på colleget, og det mest oppsiktsvekkende blir liksom at det ikke dukker opp enda flere lik. Det er kort og greit ikke nok driv i denne historien.

Men om du først går i gang, må du ikke finne på å gi deg før du kommer til slutten! Det ender nemlig ikke sånn som du har trodd gjennom de første 300 sidene.

Fra å ha åpna eksepsjonelt bra, har dette forfatterskapet fått seg en liten dupp – selv om det så avgjort er interessant å følge. Bøkene henger ikke mer sammen enn at de uten problem kan leses hver for seg. Men om du skal begynne et sted, tar du altså fatt på debuten.

ALEX MICHAELIDES
Jomfruene
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.