Arild Rønsen

Om å sette makta sjakk matt

Denne krimdebuten har det meste. Og det beste av alt, er at det beste kommer i siste tredel.

Du får action hele veien, uten at det er «pang pang du er død» på hver side. En bifil stortingspresident har «landa» en britisk skjønnhet på sydentur. Han er kokain- og pillemisbruker. Han må fort hjem, fordi kongefamilien har vært utsatt for et attentat på Lillehammer.

Ikke nok med det. En statsminister på skitur er forsvunnet. Kort tid seinere dukker han opp i et glassbur utafor Stortinget, sammen med en politimann. De har bombeledninger festa til kroppen. Snart våkner en VG-redaktør under en lastebil, med en pistol i hånda.

Gisseltakerne vil spille sjakk. For hver bonde som blir tatt, dør en underordna – for eksempel en politimann. Når en offiser ofres, ligger samfunnstoppene dårlig an. Utenriksministeren ekspederes via en eksplosjon i høreapparatet.

Det opprettes en kommandosentral i Stortinget, som kanskje ligger i skuddfeltet til en snikskytter som har installert seg et sted mellom SAS-hotellet og Karl Johans gate.

Det synes klart at dette ikke kan være utført av én person, og det viser seg at alle ofrene en gang var involvert i en straffesak ved Hedmark tingrett.

Savner du nå «mafiaen» i finanslivet? Den kommer. «Exit» hviler i kulissene.

Må du kunne sjakk for å følge trekkene fram mot neste angrep? Nei – men det er en fordel å vite at springer og hest er samme brikke. For den spesielt sjakkinteresserte, ligger alle trekkene som illustrasjon helt bak i boka. I starten lurte jeg på hvorfor ikke Hans Olav Lahlum var innkalt som ekspert for stortingspresidenten og hans kollegium. Det viser seg å ha en helt naturlig årsak.

Om jeg savner noe i denne utmerkede krimromanen, må det være at jeg ikke blir ordentlig kjent med noen av de sentrale politietterforskerne. Det tar seg litt opp mot slutten, og som sagt – den beste litteraturen kommer etter at mye er oppklart.

Så det er bare å glede seg. Det ligger an til en lengre serie om Anton Block og hans kompani.

JOHAN HØST
En nasjon i sjakk
Vigmostad/Bjørke


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.