Arild Rønsen

Anne Holt er til å stole på

Har Hanne Wilhelmsen blitt forfatter på heltid? Neppe.

Anne Holt holder stø kurs – et uttrykk hun, i hvert fall når det gjelder politikk, ikke er veldig glad i, vil jeg tro. Etter et lite hvileskjær med «Mandela-effekten» er hun tilbake på vinnersporet.

«Det ellevte manus» er tidsmessig brennaktuell. Norge er nedstengt. Covid-19. Og se så, om ikke Anne Holts heltinne Hanne Wilhelmsen, fra sin plass i rullestolen, har kommet opp med et bokmanus. Som ikke skal forveksles med «det ellevte manus».

Alt er fiffig gjennomført. Manuset fra en av forlagets bestselgere har forsvunnet. Stjålet? Hvorfor ble Ebba Braut ansatt som redaktør? Kanskje nettopp fordi hun var ung og uerfaren, og derfor ikke skulle forstå hva som egentlig hadde skjedd?

En død person blir funnet i bagasjerommet på en bil. Er det mulig å leve helt isolert, aldri gå til legen, aldri søke tannhelse – var vedkommende stum? Et ansiktsløst lik. En kirkegårdsgraver finner halvannen million i kontanter.

Vi vikles inn i en intrikat familiehistorie. Men som alltid hos Anne Holt, er det relativt enkelt å følge trådene.

Skal Ida Wilhelmsen bli litteraturviter? Jeg antar at Anne Holt har andre planer for henne. Sannsynligvis også for Ebba Braut – hun som fikk en kortvarig karriere i forlagsbransjen.

Anne Holt har for lengst pønska ut veien videre fra Hanne Wilhelmsens rullestol.

ANNE HOLT
Det ellevete manus
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.