Arild Rønsen

Liza Marklund: Innertier igjen

Det er mye merkelig som kan skje innad i en lesesirkel bestående av fem jenter.

Vi befinner oss i Stenträsk, et tettsted lengst nord i Sverige, i Norrbotten. Litt Karin Fossum-land, in the middle of nowhere.

Året er 1980. Amerikanske soldater beleirer Robotbasen, et testfelt for utprøving av masseødeleggelsesvåpen. Soldatene bor på et enkelt pensjonat med pub i første etasje. På rommene i andre etasje drar de med seg lokale jenter i tenåra. Noen av de tilsynelatende uskyldsrene jentene dealer dop, og stiller seg tilgjengelig for gruppesex mot betaling.

Forventer man noe sånt av jenter som har valgt noe så intellektuelt som å gå sammen i en lesesirkel?

Om teksten her befant seg på et musikk-album, ville plata vært utstyrt med «Explicit Lyrics».

Vi følger jentene og deres omland i en 40 år lang frekvens. Hvem kappa hodet av ei jente som forsvant i 1980, og som ved en tilfeldighet blir funnet i 2019? Hvem var offeret? Og hvem var morderen?

Medlemmene i lesesirkelen – Polarsirkelen – har utvikla seg i vidt forskjellige retninger. En av dem sitter i kommunestyret for Sverigedemokraterna, en annen har gått i familiens fotspor som ivrig sosialdemokrat.

Men verken politikken eller de amerikanske soldatenes tilstedeværelse blir sentrale element i Liza Marklunds historie. Dette er en tradisjonell, innvikla mordgåte.

Du kommer aldri til å gjette deg til slutten, og oppklaringa synes muligens noe søkt. Men det spiller ingen rolle. For denne fortellinga er så fortetta; du piskes gjennom de 300 sidene.

Liza Marklund lover at dette er første bok i en trilogi, så her er det bare å komme i gang, like godt først som sist.

LIZA MARKLUND
Polarsirkelen
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.