Arild Rønsen

Byens spor – sånn endte det

De fire romanene som utgjør «Byens spor» setter dype spor i norsk litteraturhistorie.

Den avsluttende boka i serien har fått undertittelen «Jesper og Trude». Den kunne like gjerne båret navnet «Jostein». Ikke så nøye – for dette er det vesentlige: Leseren blir så usigelig glad i disse karakterene.

Vi har kommet et stykke opp i 80-tallet, Jesper og Trude og Jostein har blitt sånn omtrent 40 år gamle. Foreldregenerasjonen går ut av tida. Fagerborg har forandra seg siden 50-tallet, men er likevel Fagerborg.

Lars Saabye Christensen beveger seg geografisk i mye av det samme området som Wilfred Sagen befant seg i Johan Borgens fenomenale trilogi – «Lillelord» (1955), «De mørke kilder» (1956), «Vi har ham nå» (1957). Og Saabye Christensen matcher faktisk Borgen.

Er det mulig å lese «Jesper og Trude», uten å ha lest de tre foregående bøkene? Det går an, men jeg er temmelig sikker på at leseropplevelsen ikke vil bli den samme.

«Byens spor» står fjellstøtt som en romanserie som på alle vis henger sammen. Og båndene til «Beatles» og «Halvbroren» er knytta med kjerringknute.

Spør du meg, burde hele Fagerborg med tilstøtende strøk tildeles et overordna navn: Lars Saabye Christensens rike.

LARS SAABYE CHRISTENSEN
Byens spor – Jesper og Trude
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.