Arild Rønsen

Nesbø mesker seg i sjalusidramaer

Jeg tipper Jo Nesbø anser dette som et hvileskjær i sitt forfatterskap. Men noen har evnen til også å få pusterommet til å oppleves som et overraskende gisp.

Novellesamlinga starter som en hvilken som helst Nesbø-roman. Mann møter kvinne på businessclass, på vei over Atlanteren. Søt musikk oppstår. Om en one night stand ikke skal gjennomføres på flytoalettet, skal det i hvert fall skje på hotellet umiddelbart etter ankomst.

Det ender helt annerledes, og jeg tenker: Det må da ha slått forfatteren at denne mannen kunne vært utgangspunkt for en hel krimroman? Det er nesten så man sjøl fristes til å gjøre forsøk på skrive fortsettelsen … (Ta det med ro; it ain’t gonna happen.)

Denne gangen ville altså Nesbø det annerledes. Vi får sju noveller, i handling klart og tydelig adskilt fra hverandre. Om de likevel har noe felles? Det er vanskelig å tenke seg at Jo Nesbø noen gang skal skrive 250 sider som ikke inneholder mord.

Men den viktigste fellesnevneren er, som tittelen forteller, sjalusi. Hvilke forbrytelser er en sjalu mann i stand til å utføre, rett og slett fordi han er så inn i helvete forbanna på fyren som har rappa dama si?

VI får en relativt intrikat fortelling om eneggede tvillinger som har klatremani; en sport Nesbø jo sjøl kjenner ut og inn. En av tvillingene omkommer, men hvem av dem er det kona er gift med? Vi havner deretter i en fem sider lang 7-eleven-kø, mens Nesbø i «Søppel» briljerer som språkkunstner. Her skriver han på kav østkant-dialekt, og det funker, som å høre dialogen i «Rådebank».

I neste novelle, «Tilståelsen», opererer han i høflig De-form. Han kjører hele kvintsirkelen hva skriftlig språk angår. For den saks skyld også omkring hvor enkelt et uoppklarlig mord kan begås. Hva sier De om en banansjokolade?

En suksessforfatter nekter å la seg intervjue – også et tema forfatteren har en viss erfaring med, vil jeg tro – før teppet går ned med fortellinga om perledobbene som ligger igjen i bilen til en drosjesjåfør. Ble det et mord?

JO NESBØ
Sjalusimannen og andre fortellinger
Aschehoug


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.