Arild Rønsen

Kensington i Philly – det egentlige USA?

Philadelphia – der grunnsteinen for The United States of America ligger begravd. Et utstillingsvindu? Deler av byen er mer som Liz Moore beskriver. «Dynga. Møkkastad. USA.»

Hvis du ikke umiddelbart forstår hva tittelen betyr: Lang lysende elv = blodåre. Heroinhelvete. Vi skal til bydelen Kensington i Philadelpia – Philly. Det er nesten så man kan spørre – hvem kom først, Bruce Springsteens lydspor til «Philadelphia», eller Liz Moores «Long Bright River»?

Er dette en thriller eller en kriminalroman? Mitt svar er nei, ingen av delene. Dette er i første omgang en skjønnlitterær roman. En outstanding sådan. En sosiologisk orientert oppvekstroman – du skal lese flere hundre sider før du skjønner at dette også er en krim/thriller.

Det er Mickey Fitzpatrick som forteller. Hun er politibetjent i Philadelphias 24. distrikt. Søstera hennes er narkoman. Jentenes mor havna på kjøret. Død for lenge siden. I dette miljøet går det lang tid mellom lysglimtene. Det neste skuddet.

Midt i fortellinga står Mickey, politibetjenten – som beskriver seg sjøl sånn: «Dersom det er noe tiltalende ved måten fjeset mitt er skrudd sammen på, er det tilsynelatende ikke mange som har oppdaget det opp gjennom årene.» Jeg har ikke lest originalen, men dette må jo være fantastisk oversatt!

Dette er en sørgelig aktuell fortelling om et dysfunksjonelt samfunn – The United States of America. Et land der tre-fire mennesker blir drept av politiet, i gjennomsnitt, hvert døgn. De fleste ofrene har mørk hud. Men dette er ikke en Black Lives Matter-roman. Det er en All Lives Matter-fortelling.

Hvorfor? Fordi de som ligger i rennesteinen; de som selger kroppen sin for å overleve; de som har ett mål – det neste skuddet. De er forstemmende mange. Og heroinet skiller ikke mellom svart og hvit. De korrupte politibetjentene er også fargeblinde.

Det må nesten bli film av dette manuset. Kanskje Bruce Springsteen vil være bytta ut med musikk signert The Streets?

Og én sak er sikker: Filmproduksjonen vil ikke bli sponsa av de som styrer dagligdriften i det nord-amerikanske politiet.

Rystende lesning. Unødvendig, håper jeg, å si at skumlesing forbudt.

LIZ MOORE
Lang lysende elv
Aschehoug


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.