Arild Rønsen

Selma Falck – litt unna toppformen

Anne Holt imponerer, denne gangen ikke minst ved å være høyaktuell – ja, nærmest dagsaktuell. Innimellom virker det som om manus ble levert i går.

Vi møter mye av det samme persongalleriet som vi gjorde i «Furet-Værbitt». Historien spinnes rundt den absolutte hovedpersonen, privatetterforskeren, den tidligere håndballspilleren og superkjendisen Selma Falck. Rundt henne fins kjentfolk som journalisten Lars Winther og Selmas gode venn, eks-politimannen Einar Falsen – og etter hvert et ganske stort personregister.

Det handler om mord der alle de drepte har tilknytning til barnevernet. (Se «Ulvene kommer» som ligger på NRK TV nå, en fin serie som også omhandler barnevernet.) En høyesterettsdommer, en stortingsrepresentant, en politiker i Barne- og familiedepartementet. Hvem skulle bli den neste? Den lovgivende makt, den dømmende makt, den utøvende makt. Skyting – henging – forgiftning.

Birger Jarl Nielsen blir en sentral figur – en slags våpenekspert for politiet, tidligere major i forsvaret, en mann i sin beste alder som er i usedvanlig god fysisk form. Men det er kanskje litt for opplagt at denne freelanceren på sitt felt skal innlede et samarbeid med privatetterforskeren Selma Falck?

En klassisk Anne Holt-historie? Ja, og alt henger på greip – for all del. Dette er et håndverk Anne Holt behersker til fingerspissene. Likevel er det noe jeg savner denne gang. Ikke nødvendigvis overraskelsene (jo, litt det og), men kanskje først og fremst drivet i fortellinga. Det er ikke så enkelt å sette ord på det; kanskje er det bare jeg som har hatt dårlig dagsform?

Hvis du lurer på hvor Mandela kommer inn i bildet, så handler Mandela-effekten om parallelle univers.

Boka førte forresten til at jeg igjen oppsøkte den svenske serien «Modus» (Netflix). Glimrende krim-TV – bygd på Anne Holts fortellinger.

ANNE HOLT
Mandela-Effekten
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.