Arild Rønsen

Marie Fredriksson (1958-2019)

En av popmusikkens aller største kvinnelige vokalister er borte. Hun var en enestående sangfugl.

Marie Fredriksson ble alvorlig sjuk i 2002, og i går var det over. Kreften tok henne til slutt.

Jeg var i nærkontakt med henne en gang, altså i intervjusituasjon. Kalenderen viser 1989, og fjerdesingelen fra Roxettes andre album «Look Sharp!» bykser fram på Billboard Top 100. Det handler om «The Look». Jeg er ikke hundre prosent sikker på om «Look Sharp!» overhodet var utgitt i USA, men en utvekslingsstudent tar albumet med seg hjem til Seattle. Og det sier pang! i radio.

1. april er The Bangles nummer 1 med «The Eternal Flame». Men 8. april smeller det for alvor – Roxette går til topps på Billboard!

Så hvorledes har det seg at den den gang fortsatt unge PULS-redaktør Rønsen husker dette så presist? Jo - han var i studio sammen med Roxette da de fikk beskjeden!

Vi befant oss i legendariske EMI Studios i Stockholm, innspillingshjemmet til blant andre Ulf Lundell og Abba. Vi satt i et temmelig lite avlukke da en tekniker dukka opp i døra. Han ba om unnskyldning, men mente bestemt at Marie Fredriksson og Per Gessle bare måtte ta seg en tur ut av rommet for å få en viktig beskjed.

Det tok en time før noe skjedde. Mens jeg satt der, intetanende – det var jo ikke noe internett den gang. Hva faen? tenkte jeg. Men så storma Miss Fredriksson inn til meg, med åpne armer:

- Vi är etta! På Billboard!

Noe intervju i vanlig forstand var selvfølgelig umulig å gå videre med. Dermed ble notatblokk og kulepenn bytta ut med iskald øl. Sånn fikk jeg altså være med på den aller første feiringa av Roxettes første nummer 1-hit i USA!

De solgte etter hvert 75 millioner plater, og landa ytterligere tre singler på toppen av Billboard: «Listen To Your Heart» (1989), «It Must Have Been Love» (1991), og «Joyride» (1992). «Listen To Your Heart» gikk beviselig til topps uten å ha vært gitt ut som 7-tommer singel, bare på kassett. Og mange fikk jo sitt 90-talls soundtrack med «It Must Have Been Love» - sangen som geleida Richard Gere og Julia Roberts gjennom «Pretty Woman».

Når jeg skal høre Marie Fredriksson i dag, går jeg helst tilbake til hennes solo-katalog. Aller helst til hennes bidrag på «Den Flygande Holländaren» - dobbeltalbumet der 80-tallets elite innen svensk pop og rock (de var mange!) gjør coverversjoner av Cornelis Vreeswijks fantastiske livsverk.

Marie Fredriksson gjør «Ann Katrin, Farvel», «Veronica», og «Felicia Adjö». Og det kjennes riktig å gjøre Vreeswijks sang om Felicia til et minneord om Marie Fredriksson.

Felicia försvann, kan någon säga hur?
Felicia är död, död är mitt sista hopp.
Försvunnen hennes kropp.
Av näcken blev hon tagen
och ned i älven dragen.
Hon flyter aldrig opp.
Felicia är död, försvunnen hennes kropp.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.