Arild Rønsen

25 år siden R.E.M. ga ut «Monster». PULS var der.

I dag er det 25 år siden R.E.M. ga ut «Monster». PULS møtte dem på et slott i Irland, den gang i 1994.

Vi skal tilbake til 1996. Etter et tiår der norske avislesende musikkelskere hadde kunnet bade i månedlige utgivelser av BEAT (nå og da, når sant skal sies – Nye Takter var allerede innlemma i Arbeiderbladet/Dagsavisen)) og PULS. Som redaktør i PULS hadde jeg snakka meg fram til et møte med R.E.M. Selveste R.E.M. Vi hadde ikke penger på reisekontoen. Men hvem kunne motstå et tilbud om å møte R.E.M. – selveste R.E.M.! – uansett i verden det enn måtte være?!


PULS-redaksjonen lytter seg fram til teksten til "Man on the Moon". Rettes opp av Michael Stipe i Dublin.

Jeg tok fly, og befant meg etter hvert på et flere år hundre gammelt slott noen mil utafor Dublin. Robin Hood, tenkte jeg.

Langt inne i borgen traff jeg dem. Tre medlemmer i R.E.M. Michael Stipe satt med beina i kors i en dyp skinnsofa. På hver sin side av ham, Mike Mills og Peter Buck.

Som vanlig i slike situasjoner hadde jeg forberedt meg usedvanlig godt. Jeg mener – usedvanlig godt. Du drar ikke til de britiske øyer for å snakke tull, ikke for å komme i dialog med medlemmene i verdens største rockeband.

Møtet fant sted et par uker før utgivelsen av «Monster», men jeg hadde fått en forhåndskopi. Sony walkman på flyturen. Her var det ikke mye «Man on the Moon» og «Everybody Hurts». Nå hamra Peter Buck ut sylskarpe gitar-riff. Fem år etter at Nirvana ga ut «Nevermind».

Internett lå mange år fram i tid, og R.E.M. var kjent for å ikke trykke tekstene i sine plateomslag. Hva var det Michael Stipe sang om i «Man on the Moon»? Elvis? Andy Kaufmann? Elm Street? Mott the Hoople? Vi ligna mest på et universitetslignende kollekvium, redaksjonen i PULS, der vi satt og lytta – again and again and again.

Det musikalske innholdet på «Monster»? Ikke all verden. Men vi husker «What’s The Frequenzy, Kenneth?», «Crush With Eyelinder» og «Strange Currencies».

Men i det den turbulente historien til musikkavisa PULS – lengstlevende i Norge – er dette møtet med R.E.M. et øyeblikk vi aldri glemmer.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.