Arild Rønsen

Kan en palestina-aktivist bli spion for Israel?

Gard Sveen bekrefter sin posisjon som vår viktigste forfatter i kategorien spionthriller.

Gard Sveen bekrefter sin posisjon som vår viktigste forfatter i kategorien spionthriller.
Noen sammenligner ham med selveste John le Carré. Det er på sett og vis korrekt. Men der le Carré henter sine fortellinger fra den kalde krigen og London - Berlin, tar Sveen for seg sin egen generasjon. Da handler det om Oslo og Midtøsten.

Hvem veit, om ikke spionenes liv fortoner seg temmelig likt, enten vedkommende geografisk befinner seg mellom London og Berlin eller er på reise mellom Beirut og Oslo? Kanskje blir også de samme metodene brukt, den dag i dag? Mikrofilm og brev i skjulte postkasser? Kanskje er dét, når alt kommer til alt, tryggere enn å stole på et internett som per definisjon er gjennomovervåka av fienden, uansett hvilket krypteringsprogram som benyttes?

Jeg kunne ikke få fullrost Den siste pilegrimen – der handlinga for det meste foregikk i krigstid, i Stockholm og Oslo. I «Drømmenes gud» fordeles handlinga fifty/fifty mellom Beirut 1981/82 og Oslo 2017. Persongalleriet er det samme, selv om nesten 40 år ligger i mellom hendelsene.

Er det tilfeldig hvilken side man havner på, i agentens tjeneste? Dette er et gjennomgående tema i Gard Sveens historier. I denne sammenheng: Kan en ytterliggående palestina-aktivist ende opp som løpegutt for okkupantstaten Israel? Hva skjer når man blir forelska, samtidig som man er vitne til massakrene i Sabra og Shatila?

Sveen blander Pål Steigan inn i fortellinga, fordekt som Pål Starheim – en mann som skal ha pleid intim kontakt med både Røde Armé Fraksjon i Tyskland og Røde Brigader i Italia. Slik jeg kjenner min AKP(m-l)-historie er dette oppspinn; tvert i mot var det jo sånn at ledelsen i AKP(m-l) var den viktigste bufferen mot venstre-ekstremistisk terror på norsk jord. Meg bekjent, er dette også oppfatninga i POT/PST.

Men for all del – dette er en roman, ikke dokumentarisk litteratur. Da er det meste lov, selv om jeg ikke helt forstår denne «misforståelsen».

Om «Drømmenes gud» er en god spionthriller? Vi snakker det ypperste av det ypperste.

GARD SVEEN
Drømmenes gud
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.