Arild Rønsen

Kidnappingsdrama i den svenske gläsbygden

Denne fortellinga er genialt skrudd sammen. Den ytre handlinga er så godt som fri for virkelig dramatiske hendelser. Samtidig er det nifst spennende å bla om, hele veien til ende.

Vi er i Norrland, en landsdel som nærmest må sies å befinne seg på en annen klode enn Stockholm. Dette er «Karin Fossum-land», gläsbygden – der alle skuler på alt og alle. Jeg begynner snart å tro at det virkelig er sånn livet fortoner seg in the middle of nowhere?

Ei jente i tenåra er sporløst forsvunnet, hvilket må sies å være et temmelig tradisjonelt utgangspunkt for en krim. Men det er tre år siden, og faren får ikke fred. Tvert imot kjører han hvileløst omkring i bygda og dens omegn. Snur hver stein, banker på hver dør – om nødvendig ved å begå innbrudd.

Han heter Lennart, eller bare Lenne – og Stina Jackson evner på imponerende vis å gå inn i hans hode, inn i hans innerste tanker. Hva gjorde jeg galt? Husker jeg helt feil? Lenne har mye til felles med hovedpersonen i Helene Floods «Terapeuten».

Lenne er forresten ingen utprega hovedperson, for her er det opptil flere av dem – og de tilhører alle smått istykkerrevne familier som ikke har annet til felles enn at de ikke bor så langt fra hverandre. En av dem bor i hva som på folkemunne kalles et hippie-kollektiv.

De dyrker all maten sin på gården, og holder seg med et proviantlager for flere års matkrise. «De», altså utenverdenen, er ute etter å manipulere verden i senk. Krigen er nært forestående. På kveldene brenner de bål og hører amerikansk podkast, men der stopper også all kontakt med den moderne verden. Mobiltelefon er bannlyst. Men skjuler det seg en eller flere bunkerser på den nedsnødde eiendommen?

Skummelt? Det skal bli adskillig mer skummelt enn som så. Ikke minst fordi det etter hvert forsvinner flere jenter.

«Sølvveien» ble i fjor kåra til årets beste krim av Svenska Deckarakademin. Forståelig nok. Hvis det ikke blir TV-serie av dette, har hele filmbransjen falt i dyp søvn. Her ligger scenen åpen for bort i mot et titalls gode karakterskuespillere.

STINA JACKSON
Sølvveien
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.