Arild Rønsen

Er islamistisk terror den største trusselen i Norge i 2019?

Høyre-ekstrem terror mot en moské rett utafor Oslo i helga – og jeg finner fram PSTs trusselvurdering for 2019:

«Den mest alvorlige terrortrusselen i 2019 vil fortsatt komme fra ekstreme islamistiske grupper … Det er lite sannsynlig at norske høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i 2019.»

For moro skyld finner jeg fram «mappa» mi. Som leder for kultur- og utenrikspolitikk i Rød Ungdom var jeg en periode mistenkt for å stå bak et diamanttjuveri i Asker! Da var det mer hold i at jeg ble arrestert for å ha tagga ned den israelske ambassaden.

Meg bekjent sto ml-bevegelsen aldri bak noen form for terror. En høyre-ekstrem redaktør mente riktig nok å vite at AKP(m-l) førte «dødslister» over folk som skulle kverkes under revolusjonen. Det var selvfølgelig reint oppspinn, men nådde like fullt til førstesida i VG. Da lagde vi sangen «Ja visst er det sant, jeg leste det i Verdens Gang».

Hvem har stått bak terror på norsk jord etter krigen?

- 13. mars 1973 blir det gjennomført et dynamittattentat mot den AKP(m-l)-eide Oktober-bokhandelen i Tromsø. Det ble sprengt hull i veggen, vinduene blåst ut og bokhandelen ødelagt. Nattevaktene hadde nettopp gått, og det bodde folk i huset.

- Bombeangrep mot 1. maitoget i Oslo i 1979. Gjerningsmenn: Høyre-ekstremister/nynazister.

- Hadelands-drapene i 1981. To unge menn blir regelrett likvidert av gjerningsmenn som er medlem i Norges Germanske Armé.

- I 2001 blir Benjamin Hermansen knivdrept på Holmlia. Hva han hadde gjort galt? Han hadde norsk mor og ghanesisk far. Gjerningsmennene var medlem i den nynazistiske organisasjonen Boot Boys.

- 22. juli 2011: Regjeringskvartalet sprenges i fillebiter og en massakre finner sted på AUFs sommerleir på Utøya. 77 mennesker blir drept. Gjerningsmann: Høyre-ekstremisten Anders Behring Breivik.

- 17. august 2019 blir Al-Noor Islamic Centre i Bærum angrepet. Gjerningsmannen er en 21 år gammel hvit, norsk statsborger – en rasist og «hvit makt»-tilhenger født og oppvokst i Bærum. Noen timer før han går til verket publiserer han et slags «testament» på internett der han hyller drapet på 52 uskyldige mennesker på New Zealand.

Jeg er selvfølgelig ikke i stand til å overprøve PSTs trusselvurdering på vitenskapelig grunnlag. Men det må være lov for en legmann å stille spørsmålet: Viser ikke snart 50 år gammel historie at det er høyre-ekstreme miljøer som utgjør den største terrortrusselen i Norge?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.