Arild Rønsen

MICHAEL KROHN: Nå i oppdressa, voksent format. Foto: Bjørn Opsahl

Michael gjør Raga til sofistikert pop/rock

Hvor lurt er det å covre sine egne sanger? Lytt til Michael Krohn, og du skjønner at det kan være en genial idé.

Han har vært den suverene sjefen i Raga Rockers i en mannsalder. Ikke til forkleinelse for de flinke medmusikantene i bandet hans, men det må være lov å si at Michael Krohn har vært Raga i egen person. Faktisk mer enn hva Lars Lillo-Stenberg har vært i deLillos; mye mer enn hva Prepple har vært i kollektivet som går under navnet DumDum Boys; omtrent som Joachim Nielsen i Jokke og Valentinerne.

«Søvnløse netter» er en demonstrasjon i hvordan den samme låta kan låte helt annerledes, om den bare får utspille seg i et helt nytt musikalsk miljø. Raga Rockers har alltid (stort sett) vært rett-fram rock’n’roll. 1-2-3-4 – pang! Selv når sangene tidvis kan ha blitt servert i temmelig sakte tempo. Denne gang er alt helt annerledes.

Stilmessig er dette mer Bob Dylan enn Iggy Pop. Hva blodfansen vil mene, er jeg ikke den rette til å bedømme. Men at Michael Krohn med dette albumet kan ha skaffa seg en hel drøss nye fans innen «voksen-rock»-familien er jeg ikke det minste i tvil om.

Sånn må det nesten bli, når han har satt sammen et band bestående av superinstrumentalister som Kenneth Kapstad, Bugge Wesseltoft, og de allestedsnærværende gitaristene Geir Sundstøl og Amund Maarud. Ei supergruppe, indeed.

Med unntak av en Kjøtt-låt og en låt henta fra repertoaret til Easy Riders, består albumet i sin helhet av nyinnspillinger av Raga Rockers-repertoaret + en helt ny sløy sang.

Resultatet har blitt en sofistikert utgave av Ragas mange flotte sanger. Til tider nærmest ugjenkjennelig, selv om altså både tekst og melodi er som i originalen. Men dette er helt nytt: Du kan høre at Michael Krohn slapper av foran mikrofonen mye mer enn hva som har vært tilfelle de siste 30 åra. Det kler både ham og låtutvalget særdeles godt.

Her er det bare å sprette champagnen og fyre opp en sigg.

MICHAEL KROHN
Søvnløse netter
Drabant


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.