Arild Rønsen

"Byens spor" - 2000-tallets "Lillelord"

Lars Saabye Christensen bedriver by- og miljøskildring på imponerende høyt nivå.

Da han i fjor leverte «Byens spor» mente jeg det kunne være dristig å varsle en trilogi. Saabye Christensen visste hva han gjorde, tro meg.

Maj har blitt enke, og mye kommer til å handle om henne i dette andre bindet. Men nesten like mye følger vi hennes barn – Jesper og Stine. Og Jespers beste og eneste kamerat, Jostein. Og pianolæreren og sjarlatanen Enzo Zanetti. Og doktor Lund og den fallerte Bjørn Stranger. Og familien Melsom, som mister sin datter i sjølmord. Hvilket fantastisk persongalleri!

Lars Saabye Christensen skriver som vanlig lett og lekent. De drøyt 500 sidene til tross; dette er en lettlest roman. Den er fylt av gode dialoger, der forfatteren tar pulsen på datidas sjargong på ypperlig vis. Her er mangt å hente for den som i sine studier leiter etter ord og uttrykk som i dag virker utdaterte, men som for 60 år siden var veldig in.

Maj er veldig 50-talls-mamma. Men det viser seg at også den typen kvinner kunne skeie ut, med uante følger.

Med «Byens spor» er Lars Saabye Christensen i ferd med å skrive seg inn i litteraturhistorien på linje med Johan Borgens trilogi om Wilfred Sagen – «Lillelord». Så vokser de da også opp bare noen hundre meter fra hverandre, Borgens Wilfred Sagen og Saabye Christensens Jesper Kristoffersen. Med bare én generasjon i mellom.

Vel har vi bruk for akademikere med historie som fag, men du skal vite at mye av den beste historieskrivinga finnes i skjønnlitteraturen. Se til Ketil Bjørnstad. Se til Jan Guillou.

Etter å ha blitt bedømt som «ok til husbruk»-pianist, drar Jesper til sjøs. Stine skal etter hvert lære seg å uttale det vesentlige her i livet med korrekt R – revolusjon, rolling stones, rød front.

Det er godt å ha noe å glede seg til, men det blir lenge å vente på tredje bind. Jeg har en følelse av at boka kommer til å få tittelen «Byens spor – Jesper og Stine».

LARS SAABYE CHRISTENSEN
Byens Spor – Maj
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.