Arild Rønsen

80- 90-åringene gjør det på sin måte, og vi takker

Blir vi aldri ferdig med The Great American Songbook? Nei – og heldigvis for det!

Jeg har mista oversikten over hvor mange av ’60- og ’70-tallets popstjerner som har kasta seg over den amerikanske låtkatalogen som hovedsakelig stammer fra ’30- ’40- og ’50-tallet i forrige århundre. Her satt de i sine studioer og komponerte – stjerner som Irving Berlin, George Gershwin og Cole Porter.

Paul McCartney har gjort det, Bob Dylan har gjort det, Bryan Ferry har gjort det, Rod Stewart har gjort det - gjennom tre album som sies å være hans største salgshits, ever. Nå er turen kommet til artister som er gamle nok til å ha opplevd denne storhetstida i amerikansk låtskriving i levende live.

Tony Bennett (92) har slått seg sammen med Diana Krall (53). De synger seg gjennom The Great American Songbook med et lite jazzband som akkompagnement. Så blir vel resultatet nærmest automatisk jazz? Vel. Vi skal vite at jazz en gang i tida var popmusikk. Selvfølgelig inneholder sanger som «I Got Rhythm», «I’ve Got a Crush on You», «Fascinating Rhythm» og «They Can’t Take That Away From Me» en hel drøss «jazz»-akkorder.

Men først og fremst handler det om fantastisk fine pop-låter. Behøver jeg melde at Bennett og Krall leverer vokalprestasjoner på øverste nivå? Jeg tror ikke det.

Så var det Willie, da. Nelson – som 85 år gammel gir ut sitt andre album, bare i år! Hvor mange album han til sammen har signert, veit han knapt nok sjøl. Jeg innrømmer at jeg gikk til verket med en viss skepsis, men den forsvant som dugg for sola! Veldig kvikt!

Willie Nelson greier utrolig nok å gjøre alle disse låtene til sine egne sanger. Tenk deg for eksempel «My Way». Mange vil mene at ingen andre enn Frank Sinatra har lov til å synge den. Men Willie Nelson synger den like fint som Frankie! Men helt annerledes!

Akkompagnementet er intet lite jazzband. Her snakker vi strykere og blåsere i fleng. De glitrer i fantastiske arrangement. Men aller mest glitrer vokalisten Willie Nelson – en mann som ikke ser noen hensikt i å pensjonere seg. I et intervju med Jimmy Fallon fortalte Paul McCartney her om dagen om en samtale han nylig hadde med sin kompis Willie. «Du har ikke tenkt å pensjonere deg?» ville McCartney vite. Og svaret fra Willie?

- Pensjonere meg? Fra hva?

WILLIE NELSON
My Way
Sony Music

TONY BENNETT & DIANA KRALL
Love Is Here to Stay
Verve/Columbia/Sony Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.