Arild Rønsen

Unn deg en tur under radaren

For det meste helt nedpå country, i grenselandet rock. Ytterst behagelig.

For noen uker siden skreiv jeg om Lillebror, og Hans Cato Kristiansen er dessverre en kar som lider samme skjebne: Glimrende artister som sjelden eller aldri omtales i riksmedia. Som oftest gjelder dette musikere som befinner seg milevis unna dagens pop-scene – den som styres av et electronica-orientert sound.

I Hans Cato Kristiansens tilfelle er de musikalske referansene artister som Jayhawkes, Mark Knopfler, Higwaymen og Eagles. Som vokalist toucher Kristiansen barytonen til i Brad Roberts i Crash Test Dummies.

Albumet er gjennomgående spilt inn av det samme strøkne bandet – tradisjonelt, men til fingerspissene stilsikkert framført. Det vakreste øyeblikket inntreffer imidlertid da de i «Long Ride» inviterer trompetisten Ole Jørn Myklebust. Han spiller med sordin, og låter omtrent som Nils Petter Molvær gjorde da han spilte «Besøk» for Anne Grete Preus.

Noe av den samme effekten oppnås gjennom Arne Moslåttens fløyte og Ben Basgårds mandolin i "Easy Wind". Den avsluttende balladen "Mountain of Regret" nærmest roper på en fiolin, og får det i form av gjesteartisten Knut Nyheim. Som sagt - stilsikkerhet er et stikkord.

Det fjellstødige musikalske ståstedet understrekes av Finn Tore Tokles ståbass; det er noe med den aller største fela!

Verden er urettferdig, og det visste du kanskje fra før av. Men du skjønner det enda bedre om du plukker opp denne plata, og innser hvor mye strålende musikanteri og låtskriverkunst som beveger seg så til de grader under radaren.

HANS CATO KRISTIANSEN
A Long Ride
Moonlight Records


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.