Arild Rønsen

OLA KVERNBERGS STEAMDOME: Foto: André Løyning/Grappa

Lyden av Nyttårsaften 2017

To tips på tampen – til dere som vil fyre opp musikalsk før eller etter rakettoppskytinga.

Først til et album som ligner jazz, men som lever sitt helt egne liv. Jeg snakker om den nye plata til Ola Kvernberg, fiolinisten som turnerer og går i studio i et tempo som synes way beyond heseblesende. Vi som lytter og ser kan ikke annet enn takke og bukke.

«Steamdome» var bestillingsverk til festivalene i Molde og Trondheim sommeren 2016, men er nå endelig strigla i studio. Tittelen henspiller på dampkuppelen som sitter på toppen i gammeldagse lokomotiver. Og sånn låter det – uten at det er bånn pinne hele veien. Men med tre trommeslagere blir det fort fyr i peisen.

Legg til to gitarister og en på Hammond B-3, og du skjønner at dette toget skyter fart ut fra perrongen. Oppå det hele, eller heller rundt omkring, svever Ola Kvernberg sjøl.

Musikken er utprega melodisk. Etter noen høringer, tar du jeg meg i å plystre temaene. Sånt skjer innimellom i jazzmusikken, men det tilhører ikke akkurat hverdagen. Noe ligner lydspor til gamle western-filmer, andre passasjer lener seg tett inntil progrock – og til jazzrock av typen Mahavishnu Orchestra.

Egner seg ypperlig både før og etter 12-slaget. Om du har et mer pop-orientert klientell på besøk, drar du fram det nye albumet til Charli XCX. Hennes andre for året faktisk; tidlig i 2017 leverte hun «Number 1 Angel». Det var et strålende album, men «Pop 2» topper et fantastisk år for den 25 år gamle briten.

Dette er usedvanlig forseggjort popmusikk, helt i klasse med Solange, Kendrick Lamar og Beyoncé. Lyden av det nye årtusen. Musikkskribenter med noen år på baken liker ofte å si at «dette kunne like gjerne vært spilt inn på 60-tallet» - som en slags kompliment til det tradisjonsrike. Charli XCX er stikk motsatt. På 60-tallet var ikke denne typen popmusikk funnet opp – verken lydmessig eller kompositorisk.

Garantert suksess til den liflige lyden av champagne-korker i fri flyt.

OLA KVERNBERGS STEAMDOME
Steamdome
Grappa

CHARLI XCX
Pop 2
Asylum Records/Atlantic/Warner Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.