Arild Rønsen

Lillebror Liam Gallagher tar siste stikk

Brødrene brothers. The Gallaghers leverer på topp, med to vidt forskjellige album.

Det kives mye på puber rundt omkring; hvem som var best i ’90-talls britisk pop/rock. Oasis, Suede, BlurDamon Albarn har fått til mye, ikke minst gjennom sitt grensesprengende prosjekt Gorillaz. Men det er brødrene Gallagher – til tross for den tåpelige kranglinga – som i dag er folkets favoritter. I hvert fall er de mine foretrukne.

Sammen kom de opp med «Wonderwall» og «Live Forever» - mer enn nok, etter min oppfatning – til å få sine stjerner der stjerner måtte tegnes. Men så skilte de lag.

Oasis ville som kjent vært komplett umulig uten The Beatles. I dag er det lillebror Liam som i første omgang fører denne tradisjonen videre. Åpningskuttet på «As You Were»«For What It’s Worth» - er så nær John Lennon vi kunne ønske oss. Dette er virkelig the sound of The Beatles anno slutten av ’60-tallet – inkludert lyden av blåsere.

Storebror går i en helt annen retning, nær sagt i ethvert musikalsk henseende. Ikke minst lydmessig. Enda mindre enn forrige gang, er Noel Gallagher’s High Flying Birds lyden av to gitarer, bass og trommer. Her legges et «teppe» over soundet; noen vil si det er mer moderne, med mye bruk av maskiner. Det er ikke så nøye hva man kaller det, hovedsaken er at det lyder fint. Og det gjør det.

Som vokalister betrakta? Er Liam helt i elitedivisjonen, men Noel gjør store framskritt. Hvor mye av framgangen som skyldes ypperlig studio-knotting, skal være usagt. Det låter solid, i alle ledd. Og han får det faktisk til, uten på noen som helst måte å låte Oasis.

Vurdert kvalitetsmessig opp mot hverandre, snur jeg denne gang på rekkefølgen. «As You Were» slår «Who Built the Moon» med knapp margin. Dermed glemmer vi gjenforening av Oasis. Det ville sikkert blitt bare kiv og trøbbel, likevel. Og sånn som disse solokarrierene nå utvikler seg, får vi glede oss over to fantastiske band på veien.

NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYIG BIRDS
Who Built the Moon?
Sour Mash Records

LIAM GALLAGHER
As You Were
Warner Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.