Arild Rønsen

Tom Petty (1950-2017)

Klokka 06.00 norsk tid i dag kom den triste meldinga. Tom Petty er død.

Tom Petty ble 66 år gammel. Han døde av hjerteinfarkt. Med hans bortgang er en av rockens virkelige klassiske utøvere gått ut av tida.

Han platedebuterte med sitt band The Heartbrakers i 1977, og ble umiddelbart identifisert med punk-bølgen. Musikalsk sett var dette helt feil. Identifikasjonen handla bare om tidspunkt; året da punken eksploderte med Sex Pistols i England.

Tom Petty har alltid representert en mix av britisk pop og tradisjonell, amerikansk rock. Det er naturlig å trekke fram to av hans forbilder for å plassere ham i det musikalske landskapet – The Beatles og Roger McGuinn i The Byrds.

Tom Pettys karriere gikk på ingen på skinner gjennom alle disse 40 åra. Han led av depresjoner og lå periodevis under for stoffmisbruk, og han gikk aldri av veien for en fight med sitt plateselskap – som da han krangla ned utsalgsprisen på albumet «Hard Promises» fra 9.98 til 8.98 dollar.

Han ble for alvor folkeeie med singelen «Don’t Come Around Here No More». Handlinga snurra rundt en Alice i eventyrland-figur, og ble den mest spilte videoen på MTV i 1985.

I 1986 turnerte Tom Petty & The Heartbrakers som supportband for Bob Dylan. Med det oppsto et skjellsettende vennskap. Historien varierer noe omkring hvem som tok med seg gitaren hjem til hvem, men et ubestridelig faktum er at The Traveling Wilburys ga ut sin første plate i 1988. Verden hadde knapt sett maken til supergruppe: Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison, Jeff Lynne – og Tom Petty.

Inspirert av denne suksessen ga Tom Petty ut sitt første solo-album samme år, «Full Moon Fever».

Petty nådde toppen i sin karriere på 1980- og tidlig ’90-tall, men holdt det gående helt til siste slutt. Denne sommeren har han vært på en lengre turné med The Heartbrakers - en turné som ble avslutta så seint som i forrige uke, med tre konserter på Hollywood Bowl i Los Angeles.

Vi takker for alt vi fikk. R.I.P.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.