Arild Rønsen

Hvilken 70-årsfeiring det skulle bli!

En nasjonal legende? Ja, Terje Rypdal fortjener betegnelsen.

Han har vel visst om at noe var på gang, men det må likevel være en rar følelse for Terje Rypdal å få denne fantastiske presangen i fanget. Han fyller 70 år i dag, og trenger neppe noen annen feiring enn å sette seg ned å lytte.

Og hva får han høre aller først? Bill Frisell gjør «Ørnen». Vakkert, på frisellsk vis. Stille og rolig.

Alle de ni komposisjonene er signert Terje Rypdal, inkludert to tidligere ikke utgitte låter – «Into the Wilderness» og «Out of This World».

Det er ingen enkel sak å skulle covre Terje Rypdal. Årsaken er enkel – mannen har lagd så imponerende mye forskjellig slags musikk. Han kan jo alt som er mulig å få til med en gitar, og har en fot i alt fra shadows-musikk til jazz og tung rock – og videre langt ut i den klassiske samtidsmusikken.

I det hele tatt: It’s only one Terje Rypdal.

Vi sklir inn i spor to, «Over Birkerot/Silver Bird Heads for the Sun». Fem gitarister! Hedvig Mollestad Thomassen, Reine Fiske, Even Helte Hermansen, Henry Kaiser, Raoul Björkenheim. Legg til Ståle Storløkken (keyboards), Ingebrigt Håker Flaten (bass), og Gard Nilsen (trommer) – og et stjernelag er på plass. Mer i Rypdals ånd, tror jeg det er vanskelig å komme.

Så godt som det samme bandet gyver løs på «Chaser». Jeg kommer aldri til å glemme første gang jeg hørte dette live, det må ha vært omtrent 20 år siden, i Molde. Det - var høyt, det! Jazzrock blir bare svært sjelden så bra som «Chaser» er, og dette studiobandet gjør så visst ikke skam på komposisjonen.

«What Comes After» låter som en ganske annen affære. Erik Friedlander spiller cello, Nils Cline spiller bass og gitar, samtidig som han behandler diverse elektroniske duppeditter. Samtidsmusikk? OK, selv om jeg aldri helt har forstått dette uttrykket. Er ikke all musikk som lages i dag samtidsmusikk?

Jeg tror jeg liker «Warning: Electric Guitars» aller best, og det burde være unødvendig å beskrive innholdet. Men det er ikke viktig hvilken låt jeg liker best. «Sky Music» er blitt ei uimotståelig flott pakke, og dét er viktig.
Hovedpersonen – som altså ikke var til stede under disse innspillingene – feirer sine 70 år under navnet Terje Rypdal Conspiracy. Jeg hørte bandet under årets festival i Molde - og jeg håper jeg får sjans en gang til, i nær framtid. Rypdal er nemlig helgas helt på Nasjonal Jazzscene.

DIVERSE ARTISTER
Sky Music: A Tribute to Terje Rypdal
Rune Grammofon


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.