Arild Rønsen

Måtte Celtic vinne!

Blir «norsk fotball» bedre av at Rosenborg kommer seg inn i Mesterligaen?

Alle som teller i norsk fotball sier i offentligheten at de ønsker at Rosenborg spiller seg inn i gruppespillet i Champions League. Men mener de det, innerst inne? Jeg tror ikke det. Mer enn det – jeg er temmelig sikker på at alle i norsk fotball, utenom de som har tilknytning til Rosenborg, håper at Celtic slår ut RBKLerkendal neste onsdag.

For er det sånn at «norsk fotball» blir bedre av at Rosenborg får prøve seg mot Barcelona og Manchester United? Nei, «norsk fotball» blir ikke bedre. Rosenborg blir selvfølgelig bedre. Men er det bra for «norsk fotball»?

Svaret er nei.

Dette er selvfølgelig ikke Rosenborgs «skyld» - og tilhengerne av alle norske toppklubber ville juble om deres eget lag spilte seg fram i RBKs posisjon, altså med mulighet til å kvalifisere seg til den aller gjeveste turneringa i fotball.

Problemet ligger i systemet. Og da snakker vi penger. Ja, vi snakker utelukkende om penger. Om Rosenborg skulle greie å forsere de neste hindrene på veien mot Mesterligaspill, vil klubben være sikra noe sånt som 250 millioner kroner inn på konto. 250 millioner! Flere ganger budsjettet til alle andre norske toppklubber!

Så hva blir nødvendigvis resultatet? Dumt spørsmål. Rosenborg settes i stand til å støvsuge det norske spillermarkedet. RBK vil kunne kjøpe opp et helt landslag, og vel så det. Det begynner å bli en stund siden Nils Arne Eggen lovte at så ikke skulle skje … Så skjedde, likevel. Og det vil garantert skje igjen.

Jeg skjønner at det bør ligge noen penger i potten til de lagene som gjør det best i europeisk fotball. Det er nivået som ødelegger hele greia. Alle forstår at det nærmer seg idiotiske tilstander når fotballspillere selges for en milliard kroner. Like idiotisk er det at den klubben som står igjen med CL-pokalen i hånda får en milliard i premie. Like idiotisk er det at de som kommer inn i gruppespillet kan forvente en kvart milliard inn på konto.
Økonomisk sett er fotballen ute i et fullstendig ødeleggende uføre, og en dag vil bobla komme til å sprekke. For paradoksalt nok fører dette til at alle i norsk fotball innerst inne ønsker at Celtic vinner på Lerkendal. Fordi 250 millioner inn på RBKs konto er med på å ødelegge norsk fotball mange år fram i tid.

Som sagt – dette er ikke Rosenborgs skyld. Men noen i UEFA-systemet må gjøre noe med dette systemet. Jeg har så langt ikke hørt et høyrøsta NFF.

Senk premiepotten med 90 prosent. Da vil også jeg heie på Rosenborg i Europa.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.