Arild Rønsen

Hijab - caps og lue?

Kanskje burde hijab behandles som caps og topplue?

Sylvi Listhaug vil forby hijab i barnehager og grunnskoler. Innvandrings- og integreringsministeren vil ikke at småjenter skal «seksualiseres» - et ønske de fleste av oss vil skrive under på. Og det er veldig enkelt å være enig i at sju år gamle jenter umulig kler seg i hijab av egen vilje.

Likevel er det noe som skurrer, når vi snakker om forbud. Jeg kommer til å tenke tilbake på en god kamerat av meg, som ble kasta ut av guttemusikken – fordi han nekta å klippe seg. Dette er noen tiår siden. Men likevel. Protestgenene i meg kommer i sving når noen vil forby et klesplagg. Og andre vil ganske sikkert tenke helt annerledes: Hva med miniskjørt og korte topper på 12-åringer?

Vi lever i en tid da de unge gutta elsker å gå med caps eller topplue, selv om gradestokken viser 20 pluss. Meg bekjent, får de beskjed om å ta av seg hodeplagget når klassetimen begynner. Kan vi ikke innføre samme praksis med småjentenes hijab? Akkurat som gutta, må jentene sjøl få bestemme hvordan de går kledd i friminuttene. Men når timen starter, og læreren står ved kateteret – da gjelder samme regler for gutter som for jenter. Av med caps, lue og hijab.

Vanskeligere er det vel ikke? Ville ikke denne ordninga være god likestillingspolitikk, og samtidig en praksis som viser respekt for religionsfriheten?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.