Arild Rønsen

Tre års etterlønn for LO-Gerd!

Arbeideraristokratiet lever i beste velgående.

Gerd Kristiansen går i disse dager av som LO-leder. Hun gjør det høyst frivillig, ut fra et regelverk hun sjøl har stemt for. Om fire år ville hun vært 65 år, og det er for gammelt for LO. Et rart og gammeldags regelverk, syns nå jeg. Denne uka intervjua jeg Ellen Horn for et magasin som befinner seg i LO-familien. Hun er 66 – og maken til vitalt og handlekraftig menneske skal du leite lenge etter!

Men alderen er ikke mitt anliggende. Jeg vil til pensjons-ordningene. Når Gerd Kristiansen nå går av, får hun tre års etterlønn! Og lønna hennes er 1,2 millioner!

Gerd er utdanna hjelpepleier. Inkludert alle tillegg tjener en hjelpepleier i dag 460.000 i året. Gerd får 3,6 millioner over tre år. En yrkesaktiv hjelpepleier må altså jobbe ræva av seg i åtte år for å tjene det samme som Gerd får for å sitte på ræva i tre år!

(Ja da, jeg veit at hun har såkalt «arbeidsplikt», blant annet som styreleder i Norsk Folkehjelp. Men ærlig talt – alle skjønner hva jeg mener. La oss håpe hun ikke får betalt for dette vervet - så har LO i hvert fall gjort noe riktig, ved å spare Folkehjelpa for noen kroner.)

Gerd Kristiansen har vært en flink LO-leder - det skulle da også bare mangle, med lønn som overstiger statsministerens. Men det er ikke poenget. Folk flest som blir sagt opp på jobben, får tre måneders etterlønn. Deretter venter et Nav som har slutta å ta telefonen. Mens den superprivilegerte LO-lederen får tre års millionlønn for å si fra seg sitt verv, etter eget ønske!

Jeg begriper ikke at dette bankes igjennom uten protester på kongressen. Hvor er det blitt av stemmene fra «gølvet»? Det må da være noen i Folkets Hus som syns dette er hinsides? Hva med «signalene» - når vår største fagorganisasjon oppfører seg som om de var NHO?

Jeg syns det er merkelig at Kristin Clemet og Minerva/Civita ikke hever røsten mer enn de gjør. Kanskje er det fordi de sjøl tjener enda mer enn LO-Gerd, men det er heller ikke poenget. Millionærene som punger ut for lønna til Clemet gjør det garantert fordi de ser profitt i andre enden, men dette må uansett være deres egen business. Sådan är kapitalismen.

Problemet med den himmelske etterlønna til LO-Gerd er at den kommer fra medlemmenes kontingent. Det er hun og han som tjener 460.000 som svir for at Gerd Kristiansen skal kunne nyte sitt otium i luksus.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.