Arild Rønsen

50 år siden «Are You Experienced»

12. mai kan vi feire et av de største miraklene i rockens historie.

Det er faktisk et halvt århundre siden Jimi Hendrix debuterte på plate under eget navn. Han hadde vært komp-gitarist for storheter som Little Richard og The Isley Brothers, men mot slutten av 1966 ble han oppdaga av bassisten i The Animals. «Bli med meg til London», mente Chas Chandler, «lag ditt eget band».

Som sagt, så gjort – og 12. mai 1967 ble «Are You Experienced» med The Jimi Hendrix Experience lansert. Et halvår i forkant hadde han trengt seg inn på hitlistene med «Hey Joe» (desember 1966), «Purple Haze» (mars 1967) og «The Wind Cries Mary» (mai 1967).

Ikke rart han var klar for albumformatet!

Den engelske utgaven, altså originalen, inneholder ingen av disse singlene! Det minner ganske mye om The Beatles, som 1. juni samme år lanserte «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» - et album som ikke hadde plass til verken «Penny Lane» eller «Strawberry Fields Forever»!

Den utgaven av «Are You Experienced» de fleste av oss hører på i dag, ble utgitt i USA i august – etter at Hendrix hadde sjokkert publikum gjennom sin gig på Monterey-festivalen, en spillejobb han hadde fått på anbefaling av Paul McCartney. Det var der han bare måtte finne et triks for å toppe Pete Townshend i The Who, som jo gjorde det til en slags signatur å slå i stykker gitaren mot slutten av hvert show. Hendrix tok meg seg ei kanne bensin på scenen, og satte fyr på gitaren – og akkurat den gesten er det ingen som har greid å matche.

The Jimi Hendrix Experience – med Mitch Mitchell på trommer og Noel Redding på bass – ga ut ikke mindre enn tre album i løpet av et drøyt år. «Axis: Bold as Love» kom 1. desember 1967, mens dobbeltalbumet «Electric Ladyland» ble sluppet i oktober ’68.

Om de to siste albumene hadde samme sprengkraft som «Are You Experienced»? Nesten … Cream, med Eric Clapton som frontmann, var på sett og vis konger på haugen – og ingen turte å utfordre Jeff Beck i The Yardbirds som gitarens flinkeste mann. Jimi Hendrix spilte aldri fort – men ingen spilte gitar som Jimi Hendrix!

Det sies gjerne om Keith Richards i The Rolling Stones at gitaren er hans forlengede arm; underforstått – en del av hans legeme. Jeg tilhører Keefs innerste kjerne av fans, og underskriver. Men det samme kan med enda mer stødig presisjon sies om Jimi Hendrix. Gitaren er Jimi Hendrix, og Jimi Hendrix er sin gitar.

Men kan gitaren brukes som et politisk kampmiddel? Svaret er ja, og i den sammenhengen var ikke Jimi Hendrix oppfinner. Allerede i 1941 dekorerte Woody Guthrie sin gitar med innskriften «This guitar kills fascists». Men måten Jimi Hendrix maltrakterte den amerikanske nasjonalsangen «The Star Spangled Banner» på, og lyden av gitar-maskingevær i «Machine Gun» – midt under Vietnamkrigen … Vel, Jimi Hendrix’ tale var kraftigere lut enn hva noen kunne servere fra en ordinær talerstol.

Det fjerde og siste offisielle albumet Jimi Hendrix rakk å gi ut bærer tittelen «Band of Gypsys». Det kom i juni 1970, og her er Mitch Mitchell og Noell Redding bytta ut med trommeslageren Buddy Miles og bassisten Billy Cox. «Band of Gypsys» er et fenomenalt flott album, men enda flottere er «Live at the Fillmore East»! Dette er «Band of Gypsys» in extended version!

Vi snakker to timer live-opptak fra konsertene Hendrix, Miles & CoxBand of Gypsys - holdt 31. desember 1969 og 1. januar 1970. Da klokka slår midnatt, spiller bandet en slags «Star Spangled Banner»-versjon av den irske hymnen «Auld Lang Syne». Gudbedre, for en nyttårsaften det må ha vært for de som hadde funnet veien til hjørnet av 2nd Avenue og 6th Street, East Manhattan!

«Happy new year», synger Hendrix. Men sånn skulle det dessverre ikke gå. 18. september 1970 ble han funnet død i Kensington, London. Omstendighetene er uklare, men det meste peker i retning en dårlig mix av sovepiller og vin. Han er gravlagt i sin hjemby, Seattle.

I hvilken musikalsk sjanger skal vi plassere Jimi Hendrix? Det enkleste er nok å si at han befinner seg i Jimi Hendrix-sjangeren. Om vi skal velge noen av de ferdigskrevne båsene, er blues mest korrekt. Rock, for all del – men rock er som kjent en avlegger av blues. Og ingen har spilt blues-rock bedre enn Jimi Hendrix. Det meste tyder på at han kommer til å inneha verdensrekorden til evig tid – for i denne øvelsen finnes ingen dopingregler.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.