Arild Rønsen

Hat TV 2 gjort et genialt fotballkupp?

Toppfotballens Fotball Media og Discovery kan risikere å gå på en skikkelig smell.

Discovery har betalt svimlende 2,4 milliarder (!) for eksklusive rettigheter til å vise fotball fra de to øverste divisjonene i norsk fotball de neste seks åra. Nå kan luringene i ledelsen for sporten i TV 2 være godt i gang med å spenne bein for milliardsatsinga.

Det har seg nemlig slik: Ifølge et såkalt nyhetsdirektiv har alle nyhetsformidlere lov til å vise bilder fra aktuelle, altså pågående kamper, hvis det skjer i nyhetssendinger. Innslaget må begrenses i antall sekunder, jeg tror det er 90. Men det er jo ingen scoringer som varer i 90 sekunder!

Om Rosenborg gjør fire mål i løpet av ti minutter i første omgang, kan TV 2 med god tidsmargin sende alle scoringene – «nesten» direkte! Uten å betale ei krone for indrefileten!

Knepet TV 2 bruker er ikke av helt ny dato. Mens TV 2 sjøl satt på rettighetene til norsk toppfotball, sneik NRK seg innom med bilder av scoringene i Dagsrevyen. NRK henviste til nyhetsdirektivet, og hadde loven på sin side.

Men TV 2 har da ikke nyhetssendinger mellom 19.00 og 21.00, da de fleste eliteseriekampene spilles? Nei. Men det er da ikke vanskeligere enn å opprette en helt ny nyhetssending! Midt inne i FotballXtra kan man for eksempel med tjue minutters mellomrom legge inn Sportsnyhetene. Og vips – nyhetsdirektivet trer i kraft.

Genialt, er muligens ikke ordet. Men «helmax, Egon» synes å være på sin plass. For det er veldig mange som tenker som jeg gjør – et stort flertall i Fotball-Norge, vil jeg anta:

Hvorfor skal jeg betale for å se Odd – Kristiansund live, så lenge jeg får se det interessante – altså scoringene – på TV 2 om ti minutter?

Nei, jeg velger selvfølgelig TV 2 Zebra – inkludert alt det mer eller mindre interessante tompratet. Så går jeg på pub de få gangene Vålerengas bortekamper ikke går på åpen kanal. Verre er’e ikke. Men koster det ikke bare 99 kroner i måneden? Jo, men 99 kroner her og 99 kroner der – det blir penger av sånt.

Hva om denne saken ender i retten, og TV 2 får rettens kjennelse på at de har loven på sin side? Da kan én enkelt aktør i denne pengegaloppen bokstavelig talt ha kommet i skade for å gå skoa av seg.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.