Arild Rønsen

Ikke helt a-ha, men bra

Paul Waaktaar-Savoy lager tidløs, veldig god popmusikk – også etter a-ha.

Jeg har snakka mye om «mellomgenerasjonen» i det siste. Da er det på tide å kikke på de litt mer tilårskomne, og gledelig kunne konstatere at Paul Waaktaar-Savoy (56) lever i beste velgående.

a-ha’s viktigste låtskriver lever sitt liv i New York. Der har han blitt kompis med vokalisten Jimmy Gnecco, og gjennom ham blitt kjent med mannens datter, Zoe. Søt musikk oppstår i studio idet Waaktaar-Savoy spør om ikke Zoe kan gjøre noe ledesang til noen av hans demoer? Klart det måtte bli Waaktaar & Zoe.

«World of Trouble» har gått under radaren så godt som over alt. Mystisk – eller kanskje ikke. Det går fort i popmusikken, også for de aller største. Kan du huske å ha lest anmeldelser av de tre foreløpig siste, aldeles glimrende original-albumene som er signert Paul McCartney?

Waaktaar-Savoy skriver med stødig penn, og styrer etter hvert det meste sjøl. Låtskriving, produksjon, behandling av de fleste instrumentene. Han har blitt en skikkelig altmulig-mann. Men hva med Zoe?

Hun utfører sin oppgave pliktoppfyllende, om ikke briljant. Hun synger helt fint, men har ikke det i seg som vil gjøre henne til stor stjerne – trur eg. En slags anonymitet; ingen Dido, om du forstår. Men hun likner tidvis ganske mye på Vibeke Saugestad – altstemmen i jentekoret.

Låtene er fine, prega av solid håndverk. Paul Waaktaar-Savoy har jo skrevet noen sanger etter hvert, og ingen kan ta ham på å sleive i detaljene. Alt henger på greip, uten at noen av sangene har «The Sun Always Shines on TV»-standard. Men – sånne sanger skriver man jo ikke hver dag, ikke en gang Waaktaar-Savoy.

Soundet er tradisjonelt, men likevel moderne. «World of Trouble» er lyden av nåtids-pop som ikke er basert i elektronikk. Marit Larsen/James Blunt-ish. Det kan jeg like, og merker at jeg ofte vender tilbake til dette albumet når jeg gjør andre ting enn intenst å lytte. Hvor ofte gjør du det, forresten? Sitter i sofaen, og bare hører på ei plate? Er ikke musikk noe de fleste av oss hører på mens vi er opptatt med andre sysler?

Det kan være hardt å innrømme, men sånn er det. Tommelen opp for Waaktaar & Zoe.

WAAKTAAR & ZOE
World of Trouble
Drabant Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.