Arild Rønsen

Mellomgenerasjonen leverer

For noen unge herremenn vi har! Nå, i dag, i norsk popmusikk!

Forrige uke skrøyt jeg uhemma av det siste solo-utspillet til Janove Ottesen, best kjent som frontfigur i Kaizers Orchestra. I dag går superlativene til to andre superdupre popartister – og de har noe felles, disse tre.

Janove Ottesen albumdebuterte med Kaizers i 2001. Han har i dag rukket å bli 41 år gammel. Sondre Lerche debuterte på langspillformat i 2001. Han er i dag 34 år gammel. Thomas Dybdahl ga ut sitt første album i 2002. I dag er han 37 år gammel.

Dere kan regne sjøl. Paul McCartney og John Lennon var henholdsvis 20 og 22 da The Beatles sjokkerte en hel verden med «Please Please Me» i 1963. Idet The Beatles gikk i oppløsning var ingen av dem fylt 30. Jeg bare nevner det; med svært få unntak blir den beste popmusikken skapt av svært unge menn og kvinner.

Men det fins altså et artistliv etter de 30, heldigvis. Sondre Lerche er nå aktuell med «Pleasure». Trass sin unge alder, er bergenseren nærmest som en veteran å regne i norsk popmusikk. Han er antageligvis den mannen i norsk pop som mest overlegent mestrer å gjøre «vanskelig» pop til lett tilgjengelig musikk. Sondre Lerche er – både som komponist, gitarist og sanger - vårt svar på Elvis Costello. Og ja – her kommer symptomatisk nok også et lite nikk til Burt Bacharach («Hello Stranger»).

Dette låter moderne, men likevel «analogt». «Pleasure» er spilt inn av et band, og det høres – selv om det ikke er vanskelig å høre hvem som har hatt hovedansvaret. Gi Sondre Lerche tilgang til en mikrofon eller et strengeinstrument, og resultatet blir vellyd. Personlig kunne jeg tidvis ønska meg enda mer «rock-trøkk», som i «Violent Game». Dette er søknad til Tons of Rock!

Da snakker vi en helt annen avdeling, idet vi går løs på Thomas Dybdahls siste utgivelse. Her er musikken tidvis så lavmælt at du bare ha lydanlegget på max volum for å høre hva som foregår. Men for en musikk som åpenbarer seg … wow!

Lydbildet er usedvanlig lekkert dandert. En herlig miks av akustiske instrumenter og lyden av moderne elektronikk. Men et nydelig sound fungerer jo som kjent som svalene – som ikke aleine gjør en sommer. Soundet trenger innhold, i form av gode låter.

Med «The Great Plains» leverer Thomas Dybdahl ti sånne låter. Ti av ti. Noen av dem er faktisk for reine pop-singler å regne. Det er bare å bøye seg i hatten.

SONDRE LERCHE
Pleasure
PLZ

THOMAS DYBDAHL
The Great Plains
1micadventure/Petroleum records


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.