Arild Rønsen

Russen og Vreeswijk

Var Fredrik Åkare en overgriper?

Det nærmer seg 17. mai, og dermed oppskriftsmessig bråk om russelåtene. De handler som vanlig om sex, naturlig nok. Ungdom er heldigvis opptatt av sex. Alle skjønner at det er langt over streken når man drar inn 13-åringer, til og med låtskriverne har forstått det.

Utover det syns jeg er det mye fuzz for lite. Den som vil forstå, skjønner at russejentene ikke oppfatter seg som horer; all statistikk forteller at landet aldri har hatt en mer «lydig» ungdomsgenerasjon enn den som nå står på trappa til universitetet.

Da syns jeg det er mer interessant å se på en av de virkelige klassikerne innen skandinavisk visekunst – «Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind». Cornelis Vreeswijk legger orda i munnen på herr Åkare, der han svinger seg med kveldens utvalgte:

Du doftar så gott och du dansar så bra,
din midja är smal och barmen är trind.
Vad du är vacker, Cecilia Lind.

Vi veit hvordan det ender, når de kommer fram til Cecilias grind:

Vet hut Fredrik Åkare, skäms gamla karl!
Cecilia Lind är ju bara ett barn,
ren som en blomma, skygg som en hind.
"Jag fyller snart sjutton" sa Cecilia Lind.

Vreeswijk skreiv ikke russetekster, og overlater således tolkinga til oss. Han lar det bli med dette: "Åh, kyss mig igjen, sa Cecilia Lind.»

Er dette historia om et overgrep? Som har sklidd inn som allsang i alt fra ungdomsskolen til sjukehjemmet? Cornelis er dessverre ikke i stand til å gi noe svar, men det kunne vært interessant å høre hva for eksempel Lars Klevstrand mener om saken. Han har sikkert sunget denne sangen hundrevis av ganger. Lillebjørn, kanskje?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.