Arild Rønsen

Luftslottet Nasjonal transportplan (NTP)

Tusen milliarder til samferdsel? Hvor dumme tror de at vi er?

Et underlig skue. Erna & Siv og samferdselsminister Solvik-Olsen på tur Norge rundt, for å fortelle at de «legger tusen milliarder på bordet» i Nasjonal Transportplan (NTP). Milliardene drysses nærmest «tynt over alt og alle», fra Bodø til Oslo.

Aller mest til Hordaland, selvfølgelig – statsministerens hjemfylke. Det er jo valgår. Men vent litt – når det gjelder brua fra Bergen til Os tar Erna et lite forbehold; når de planlagte 26 milliardene er blitt til 43 milliarder – ja, så syns hun det høres litt drøyt ut.

Og dette tøvet står Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande og lytter til? Stolte som haner! Samtidig som deres partier – Kristelig Folkeparti og Venstre – allerede har sagt klart nei til samarbeid med dagens regjering de neste fire åra. Og fra når til når gjelder den NTP det nå er snakk om? De neste 12 åra!

Sannheten er med andre ord at det ikke er bevilga ei krone. Erna & Siv har tenkt på et tall – de kunne like gjerne sagt «to tusen milliarder, dere»! Og Siv kunne med et skjult smil lagt til at hun gir blaffen i om dette bryter med handlingsregelen, den hun nettopp har senka fra fire til tre prosent, for det vedtaket var i hvert fall spill for galleriet.

I valgkampen og i opposisjon vil jo Frp være motstander av hele jævla handlingsregelen, kan hun ha tenkt. Så skitt, au. Hva med «tre tusen milliarder»?

Oppå det hele kan TV 2 fortelle at 80 prosent av bevilgningene til alle motorveiene skal betales av bilistene sjøl, via bompenger. Med Fremskrittspartiet i regjering! Kan ikke noen snart skrive en roman om dette sirkuset?

Virkeligheten i norsk politikk er jo enda mer eventyraktig enn hva tilfelle er i The United States of America, der satirikerne har trøbbel med å overgå virkeligheten. Donald J. Trump gjennomfører tross alt bare alt hva han gikk til valg på. Men husk hva Frp gikk til valg på: «Med Frp i regjering skal alle bomringene bort! Basta!»

Tilbake til NTP. Faktum er at tallene regjeringa slenger rundt seg er fullstendig verdiløse. Ta for eksempel «full utbygging av E18 vest for Oslo». Nei, sier MDG – det blir ikke noe av. Og MDG har makta i Oslo de neste tre åra. Har regjeringa tenkt å sende ut gravemaskinene, mens byrådsleder Raymond Johansen står «på plenen» og demonstrerer?

Tankeeksperimentet illustrer hvor tåkete dette skuespillet er. Det eneste vi kan vite med sikkerhet, er at NTP - slik den ble framstilt i går - ikke blir noe av. Det skal velges nye stortingsrepresentanter tre-fire ganger før denne planen liksom skal være realisert. Skal ikke disse folkevalgte ha noe å si?

Så kan man spørre hvorfor disse vidløftige «planene» gis så stor plass i nyhetene. Hvorfor ikke bare si det som det er – at dette er et uforpliktende luftslott? Fullstendig uten rot i virkeligheten?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.