Arild Rønsen

Har Lothepus virkelig tatt botox?!

Er limet i det norske samfunnet i ferd med å gå i oppløsning? Jeg mener; «Farmen kjendis» – what?!

Jeg har skrevet om denne reality-suksessen før. For at det er en suksess - det er det ingen grunn til å diskutere. Over en million mennesker sitter og ser på dette, flere ganger i uka. Hva de ser på? Folk som utfordrer hverandre i øvelser de per definisjon ikke kan noen verdens ting om.

Da blir spørsmålet: Er dette en variant av «folk flest» mot «eliten»? Et slags folkelig opprør mot alle de virkelige nyhetene? I så fall snakker vi jo om alvorlige ting – til sjuende og sist om hvem som skal styre landet. I Norge, som i USA?

En lørdag formiddag i februar 2017 står jeg her og koser meg med dagens aviser. Jeg har som vanlig Klassekampen, Aftenposten og Dagsavisen på dørmatta. Nå har jeg attpåtil takka ja til et tre ukers gratisabonnement på Nationen. (Det blir ikke forlenga; nå har jeg sett mer enn godt er av bygdetun og kuer på en stund. Samtidig har jeg takka ja til nok et to-ukers gratisabonnement på Finansavisen; Trygve Hegnar blir åpenbart aldri lei av å kaste gratisabonnement etter måtelig interesserte lesere.)

Men, tilbake til start. Er Norge i ferd med å bli delt i to? Den delen av oss som hører Dagsnytt 18 og leser Klassekampen og Aftenposten – og den andre, som ser på «71 grader nord», «Robinson» og «Farmen kjendis»?

Jeg er jammen ikke sikker, og disse linjer skal oppfattes som høyttenking, verken mer eller mindre. Internett er nemlig en demokratisk berikelse; nå kan vi alle lufte våre tanker i et fritt mediemarked. Man må faktisk ikke lenger ha penger til å eie en avis for å kunne uttale seg i offentligheten. Grunnleggende sett, med alle sine ubehageligheter, er internettet altså et ubetinga demokratisk framskritt.

Men hva med TV-vanene? Og hva gjør TV-vanene med tankene våre? Er det et demokratisk problem at veldig mange sitter i sofaen og glaner på folk som ikke kan noe annet enn håpe på å få navnet sitt på skjermen – og dermed bli kjendis i Se og Hør og TV 2? NRK (tror jeg) har til og med lansert et program som faktisk handler om folk som sitter i sofaen og ser på tv!

Det er når jeg tenker på slikt, at jeg også tenker: Over en million ser på «Farmen kjendis». Hva befatter de seg ellers med her i livet? Snakker vi om tomskaller? Nei! 25 prosent av landets befolkning kan umulig være stokk dumme! Om så skulle være tilfelle, ville vi i hvert fall hatt et demokratisk problem å hanskes med. Men - kanskje er det mange som syns det er minst like dustete å se timevis på «hard news-tv» som handler om hvorvidt Therese Johaug utestenges i 14 eller 13 måneder? Big deal, liksom?

Samtidig flimrer Jan Fredrik Karlsen over skjermen, mannen som aldri blir lei av å le av sine egne utsagn – som hovedgjest i Nyhetskanalen. Jeg gjentar – Nyhetskanalen. Der neste innslag er … får Petter Pilgaard Lothepus til å sette botox? Søndag kveld er ventetida over, tror jeg. Heldigvis.

Alt dette tenker jeg på, idet jeg leser at Aftenposten utnevner høyreekstremisten Steve Bannon til de facto-president i USA.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.