Arild Rønsen

Sleggekast eller tautrekking? Nei, øksekast!

Tilhører jeg den forhatte eliten, hvis jeg åpent bekjenner at jeg ikke liker Farmen kjendis?

Man skal være forsiktig med å uttale seg om ting man ikke har veldig god greie på, i hvert fall i offentligheten. Nå gjør jeg et unntak, fordi jeg er så forbanna irritert.

Jeg bruker mye tid på TV 2 Nyhetskanalen – sannsynligvis alt for mye. Det er fordi jeg liker å være oppdatert, og fordi Nyhetskanalen stadig vekk evner å gi noe nytt – mange ganger så ofte som hver halvtime. Da kan det være greit å ha kanalen gående, samtidig om man leser en avis eller ei bok.

Nyhetskanalener bemanna med mange av landets flinkeste nyhetsjournalister og nyhetsankre. Jeg syns etter hvert at jeg kjenner dem, nærmest personlig – Rune Kjos, Morten Sandøy, Marte Lundgaard, Elin Ludvigsen, Synnøve Hjelle Halkjelsvik, Arill Riise, Kjetil H. Dahle, Sturla Dyregrov. De er tryggheten sjøl; her står man aldri i fare for å bli servert fake news.

Men så tar jeg meg i å tenke: Hva mener disse flinke nyhetsformidlerne om sin oppgave med hver dag – mange ganger daglig – å be oss gå inn på tv2.no for å finne ut hva som skjedde på Farmen i går kveld?!

Jeg har skjønt at Farmen kjendis er en suksess for TV 2. Men om det er noen i TV 2-universet som ikke ser på Farmen – ja, så er det vi som ser på Nyhetskanalen. Hvorfor i all verden skal jeg ledes inn mot et program der en fyr jeg aldri har hørt om har fått brannsår på underarmen?! Likevel, i går kveld tok jeg meg tid til å kikke innom, for å ha solid bakgrunn for egne meninger. Og konklusjonen er enkel: Dette programmet er mye mer dustete enn hva jeg kunne ane.

En deltaker kunne på God Morgen Norge fortelle at hun hadde «røket ut med vilje» - idet hun hadde valgt sleggekast istedenfor tautrekking! En annen deltaker – som kanskje ville bli kjempebonde, hva veit jeg – beklagde seg over ikke å ha truffet blink da han ble bedt om å kaste øks!

Dette er altså så infantilt, at enhver lek i barnehagen glatt stikker av med IQ-seieren. Og dette tøvet skal noen av landets skarpeste journalisthoder være nødt til å promotere, hver dag?

Jeg tror ikke verken deltakerne eller de som ser på denne typen program er dumme mennesker. Og for all del; det må være lov å slappe av med lett underholdning. Mange vil kalle fotball lett underholdning, og jeg ser nok seks-sju kamper hver uke. Poenget er – slik jeg ser det – at jeg ser på folk som kan noe! Det hender jeg spiller old boys-fotball sjøl, men jeg hadde jo aldri benka meg til foran tv’en for å se en old boys-kamp, en kamp mellom spillere som i beste fall en gang i sin ungdom har vært ganske flinke til å spille fotball!

Er så reality-tv kanskje noe helt annet? En sjanger jeg ikke forstår? Kanskje det. Men da velger jeg å ta nedslag i noe som muligens kan karakteriseres som reality-tv: Hver gang vi møtes. Dét er god tv, det! Hvorfor! Fordi deltakerne viser seg å være mestere i sitt fag!

Dermed krysser jeg fingrene for at jeg aldri vil komme til å se verken Åse Kleveland, Benny Borg eller Hanne Sørvåg på rollelista til Farmen kjendis II.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.