Arild Rønsen

Å gå på do - hvor vanskelig kan det være?

Alle skal gå på den doen de vil? Er dette viktig et viktig spørsmål?

LHBTQ-bevegelsen har greid å lage en stor sak ut av hvilken do deres «medlemmer» skal henvises til. I USA har store artister avlyst konserter fordi delstaten de skal spille i ikke lar folk få gjøre fra seg på et dertil egna avlukke. Og vi så jo hvordan dét gikk – det hjalp fint lite at Springsteen, Elton John, Madonna og Beyoncé støtta Hillary.

Hvorfor? Fordi folk flest gir blaffen i denne typen perifere spørsmål – ikke minst av reint praktiske årsaker. Kvinner flest finner det fornuftig å sette seg ned for å pisse. For gutta er det mest praktisk med et pissoar. Hvordan i all verden er det mulig å gjøre dette til a big deal?

I dagens utgave av Dagsavisen presenteres problemstillinga under tittelen «På do uten kjønn». Hans Sikkeland fra Foreningen Fri og Shoaib Sultan fra MDG ser fram til at «alle kjønn skal kunne gå på hvilken do de vil – også i kjelleren på Oslo Rådhus».

Mens ingen – verken journalisten eller hans intervjuobjekter – stiller det helt vesentlige spørsmålet: Hvor mye vil dette koste? Jeg har hatt rørleggere i huset, og økonomisk sett er det i sannhet en tvilsom fornøyelse!

Det er her «verdier» mot «klasse» kommer inn i bildet – jamfør debatten i kjølvannet av de flotte kvinnemarsjene i etterkant av Trumps seier. Hvor mye skal hovedstadens innbyggere betale for at noen hundre transpersoner skal føle seg tilfreds med det offentlige dotilbudet?

For meg virker det fornuftig at framtidas offentlige toalett også tar transenes behov til følge – men at kommunen og byens restauranter og puber skal gå i gang med en storstilt ombygging av dagens tilbud? Det er fullstendig galimatias.

Hvis LHBTQ-bevegelsen vil finansiere det sjøl, så gjerne for meg. Men hovedstadens innbyggere har dessverre langt mer presserende problemer å forholde seg til enn at noen syns de diskrimineres når de må på do.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.