Arild Rønsen

Skarphedin ut i myra - og opp igjen, stående

UFO’er? I Hessdalen? Stopp en hal, nå.

For hvis det er en krimforfatter som ikke tror på overnaturlige vesener, så er det Gert Nygårdshaug. Han er i bunn og grunn en hobbyvitenskapsmann på absolutt alle felt, kunnskap han utnytter til fulle – som han også gjorde i den forrige boka jeg leste om etterforsker Skarphedin Olsen og hans nevø Fredric Drum.

Drum er så godt som fraværende denne gang, men Skarphedin får så visst følge av et persongalleri med snåle navn (Olsen er vel det eneste noenlunde normale navnet her): Uran Görbstadl, Lars Jonna Krokstubblien, Iver Hakkvelta, Tor-Arne Stormyrstuggu, Jostein Grøften, Marta Luggmoen, Jesper Kløfthagen, Steingrim Høttebekk … Nei da, det er ikke Flåklypa, og forfatteren kommer godt fra det i beskrivelsen av avstandsforelskelsen (?) til Linn Erle Vårengen

Det handler om et bittelite miljø i oppdikta Hessdalen, et sted som er blitt et slags utfartssted for UFO-entusiaster. Her skjer mye rart – og den som tror på UFO’er, tolker som kjent alt inn i sin verdensanskuelse. Skarphedin Olsen har havna her helt tilfeldig, fordi han vil slappe av med ei uke på fisketur. Så en dag finner han noen knokler …

Jeg skal ikke røpe mer, ikke annet enn at Nygårdshaug som vanlig faller ned på forklaringer som styres av naturens egne krefter. Sånn kan man kanskje også tolke de korte innspillene i politikken, der forholdet mellom Norge og USA karakteriseres som «herre og puddel». Det er vel nesten å betrakte som en naturlov, det også?

Skarphedin får denne gang også besøk av folk fra E-tjenesten; ubrukelige i tjenesten, selvfølgelig. Som når Hamilton omtaler svensk sikkerhetstjeneste, de som holder til i «Apehuset».

Avslutninga er muligens vel friskt oppkonstruert, men oppklaringa – i kjent Agathe Christie-stil – fungerer ypperlig.

«Budbringeren» er ikke verdenslitteratur, men veldig god underholdning. Og en dag må vel Skarphedin Olsen få kabalen «Bismarck tar potten» til å gå opp?

GERT NYGÅRDSHAUG
Budbringeren
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.