Arild Rønsen

Drittunge!

Hvorfor blir ikke Magnus Carlsen fillerista av norske sportsjournalister?

Knut «Kupper’n» Johansen ble lands- og verdenskjent for å mene at «sølv er nederlag». Men han ble da høflig stående på pallen til den utenlandske nasjonalsangen var ferdigspilt!

Sjakkegeniet Magnus Carlsens oppførsel er skammelig. For et par måneder siden forlot han pressekonferansen før hans overmann Sergej Karjakin hadde ankommet. «Dette gidder jeg ikke!» Etter tapet i lynsjakk-VM skjedde det samme. Mens verden var klar for å hylle verdensmester Karjakin, sa Magnus Carlsen takk for seg med de samme dårlige gestene: «Dette gidder jeg ikke!»

Gad vite hva norske sportsjournalister hadde sagt og skrevet om forholdet var omvendt – hvis Karjakin hadde vendt ryggen til verdensmester Carlsen!

Faktum er at Magnus Carlsen oppfører seg som en sippete drittunge som ikke har fått alt det godteriet han ønsker seg. Var polakken Radoslaw Wojtaszeks nærmest uforklarlige nederlag for Karjakin avtalt spill? Det får vi aldri vite, og gudene skal vite at Magnus Carlsen gjennom VM også har vunnet en del «tapte» partier – uten at noen har antyda falskneri.

Poenget er uansett at idrettsmenn og –kvinner ikke oppfører seg så barnslig som Magnus Carlsen gjør. Og her har norske sportsjournalister en vei å gå. Carlsen burde vært hengt ut på forsida av VG: «Skjerp deg, Magnus!»

Sånn sett befinner norsk sportsjournalistikk seg i ei hengemyr. Jeg skal ikke uttale meg skråsikkert omkring dopingsakene mot Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby. Men jeg veit, hundre prosent sikkert, at om utenlandske idrettsutøvere hadde kommet opp med så syltynne forklaringer som Sundbyog Johaug har framført – ja, så ville vi ledd høyt og lenge. Hvor dumme tror de at vi er, liksom?

Men akkurat nå handler det altså mest om Magnus Carlsen (26). Noen må fortelle gutten at han må begynne å oppføre seg som folk.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.