Arild Rønsen

George Michael (1963 – 2016)

Med George Michaels bortgang har pop-verdenen faktisk blitt ganske mye fattigere.

Han var del av det aller mest glamorøse pop-jetset’et, fra midt på ’80-tallet til bortimot årtusenskiftet. Deretter ble det lengre opphold mellom hans utgivelser, men mange vil huske hans fornøyelige raljering over George W. Bush og Tony Blair i «Shoot the Dog» fra 2002.

Jeg så ham bare en gang på scenen, men det var til gjengjeld ved en spesiell anledning. Da gruvearbeiderne i Storbritannia hadde streika i bortimot ett år, tok Paul Weller og hans Style Council initiativ til en konsert der inntektene gikk til de streikende og deres familier. Konserten fant sted i London’s Royal Festival Hall.

Jeg dekka streiken for Klassekampen den gang, og kom meg selvfølgelig på konsert! Og hvem fikk jeg se, som kveldens store overraskelse? Wham! George Michael entra scenen med en unnskyldning: «Vi er i studio, og har for tida ikke noe eksisterende live-band. Så dere få ta til takke med playback! Support the miners!»

George Michael var ennå ikke ute av skapet, men hadde nok blitt oppfordra i sitt miljø; den lesbiske og homofile bevegelsen var stolte støttespillere til gruvearbeiderne under hele streiken. Men det var nok flere enn undertegnede som ikke helt trodde hva de så. Wham! – disse posørene, i kamp, arm i arm med gruvearbeiderne!

Utover i karrieren ble han atskillig mer explicit omkring sitt sex-liv, blant annet gjennom videoen til «Outside». Et annet videoklipp skulle bli mye bedre kjent – der han gjør «Don’t Let the Sun Go Down on Me» sammen med komponisten, selveste Elton John.

Wham! Produserte noen oppsiktsvekkende gode singler – «Wake Me Up Before You Go Go» er ingen dårlig poplåt! Men det var først som solo-artist George Michael virkelig sto fram som stor låtskriver. Han spydde ikke akkurat ut album, men faktum er at George Michael ved årtusenskiftet kunne se tilbake på fire solo-album uten ett eneste virkelig feilskjær. Ja, han var like pålitelig, hva kvalitet angår, som Nik Kershaw og Kylie Minogue– og det sier i grunnen det meste.

George Michael var en fantastisk vokalist, og en låtskriver av en annen verden. Ta deg tid til «Jesus to a Child», sangen han komponerte til sin brasilianske venn som døde av Aids. Dette er kunst, på aller høyeste plan.

Men nå får det være nok. David Bowie, Prince, Lemmy, Leonard CohenGeorge Michael. R.I.P. Men for et ræva år 2016 ble!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.