Arild Rønsen

La nå Terje Søviknes få fred

Hvor lenge skal Terje Søviknes måtte svare for at han opptrådte dumt på landsmøtet til FpU for 16 år siden?

Vi serveres knapt et intervju med den nyutnevnte Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) som ikke starter omtrent slik: «Men først må vi snakke litt om det som skjedde for 16 år siden …»

For de som måtte ha glemt det, så var det altså sånn at den topp-tillitsvalgte Frp’eren Søviknes hadde sex med ei 16 år gammel jente på Frp-ungdommens landsmøte. Han gjorde ikke noe ulovlig, men han gjorde selvfølgelig noe særdeles dumt – og dette handler så visst ikke om hvorvidt det som foregikk var «frivillig». Alle skjønner at toppen i et politisk parti tar seg utilbørlig til rette når han innleder et seksuelt eventyr med ei 16 år gammel jente. Her er det liksom ingen vits i å diskutere maktforholdet.

Men nå må det være nok. Hvis det er ett menneske som angrer på det som skjedde, så er det Terje Søviknes. Viktigere er det, at han siden den gang har vært gjenvalgt som ordfører i Os en rekke ganger. Han har nærmere 50 prosent av bygda i ryggen - sannsynligvis mer enn det, om man snakker person, ikke partipreferanser. Da må vel mannen ha gjort en god jobb?

I det hele tatt tyder alt på at Terje Søviknes kommer til å bli en av Frp’s definitivt flinkeste statsråder. Allerede et halvt døgn etter utnevnelsen framstår han som usedvanlig velinformert; fullt ut kapabel til å føre den olje- og energipolitikken Høyre, Frp og Arbeiderpartiet er enig om.

Da er det verre med Per-Willy Amundsen (Frp), som i går ble utnevnt til Justis- og beredskapsminister. Uansett hvor mange ganger han gjentar at også han står på Sundvollen-erklæringa, er det et ubestridt faktum at han tilhører Fremskrittspartiets ytterste høyreside. Han kan umulig få lov til å løpe fra uttalelser som at han, som partiets innvandringspolitiske talsperson, kunngjorde at «vi trenger et nytt korstog».

Han er etter alt å dømme også en mann som, når saken kommer opp på landsmøtet til våren, vil stemme sammen med Christian Tybring-Gjedde og Carl I. Hagen i klimaspørsmålet. «CO2 har ingen ting med klimaet på jorden å gjøre.» Når Bjørn Myklebust i «Politisk kvarter» spør om motivasjon har betydning for hvor god jobb man gjør, er det et helt betimelig spørsmål. Hvor motivert er justis- og beredskapsministeren til å jobbe med klimaproblemet, så lenge han ikke tror at menneskene har noe med klimaet å gjøre?

Bjørn Myklebust kunne også opplyse en forfjamsa Amundsen at han faktisk er leder for Polarutvalget – som har ansvar for å «styre helheten i miljøsakene i polare strøk, som må samordnes mellom flere departement»! Han skal blant annet behandle kullgruvedrift på Svalbard! Så det har faktisk betydning hva denne mannen personlig mener i klimaspørsmålet. Nei, dette ser virkelig ikke bra ut.

Det er altså helt på sin plass å filleriste Per-Willy Amundsen. Men Terje Søviknes, han må nå få fred for 16 år gamle synder.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.