Arild Rønsen

Kommers DAB-radio = ut med norsk musikk?

Forsvinner norsk musikk fra kommersiell radio med innføring av DAB?

I løpet av 2017 skal all radiovirksomhet i Norge sendes over DAB-nettet. Samtidig skjer en annen vesentlig endring:

I konsesjonen har de kommersielle radiokanalene fram til nå hatt pålegg om å sende 35 prosent norsk musikk, uavhengig av språkføring. Med innføringa av DAB forsvinner dette pålegget.

Jeg er enig med musikernes egne organisasjoner, som mener at de ikke frykter endring i NRKs musikkpolitikk. Statskanalen følger heldigvis egne regler. Men -jeg mener; om jeg var DJ i en radiokanal, for eksempel Radio Norge, som ikke har andre ambisjoner enn om «å spille hitlåter fra fire tiår» … Vel, det sier seg sjøl at det blir mye musikk med angloamerikansk opphav.

Det blir sikkert fortsatt plass til Jahn Teigen & Anita Skorgan fra ’80-tallet - og siden veldig mye av den norske musikken i P4 og Radio Norge spilles på natta, er det ikke sikkert prime time-lytterne vil merke den store forskjellen. Men la oss si at dagens pålagte 35 prosent svinner til … 20 prosent. Da blir dette plutselig helt avgjørende for norske låtskrivere og artisters økonomi. De tjener nemlig pengene sine gjennom vederlagsbyrået TONO, som krever inn penger hver eneste gang en låt spilles på radio.

Nå som «ingen» lenger kjøper plater, utgjør disse inntektene en vesentlig del av levebrødet til norske artister. De lever av konsertvirksomhet – og radio.

Under «diesel- og bensin»-radaren kan det altså være snakk om vesentlige endringer i norske artisters levekår. Meg bekjent er det bare Venstre som har skjønt hva som er på gang. Kanskje har Trine Skei Grande vært på nachspiel med den utmerkede sologitaristen Terje Breivik? Uten at jeg kjenner detaljene, forstår jeg det slik at Venstre foreslår solid kompensasjon til norske musikere når dagens konsesjonsvilkår forsvinner.

Kanskje går det mot regjeringskrise. For musikerne og deres organisasjoner må det uansett være et mål å få flere enn Venstre til å være med på laget den dagen det skal stemmes over budsjettet i Stortinget.

Men det er nok dessverre god grunn til å anta at kultur kommer i avdelinga for fotnoter i dette spillet. Forsvarsministeren har jo til og med til hensikt å legge ned halve militærmusikken!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.