Arild Rønsen

Er det rart at det oppstår politikerforakt?

Kampen om bensinavgiftene – en oppskrift på hvordan man skaper politikerforakt.

En kort kommentar til forholdet mellom folk flest og elitene: Nå kan det faktisk bli regjeringskrise av en avgiftsøkning på bensin og diesel, på henholdsvis 15 og 35 øre. Om Erna & Siv må forlate sine poster, er det helt i orden for meg. Men det er ikke poenget.

Poenget er at Stortinget bruker hele høsten på behandling av Statsbudsjettet; det er faktisk det eneste de driver med – i en arbeidsøkt som varer fra tidlig oktober til midten av desember. Og nå blir det altså «krise» av 15 og 35 øre!

Som alle skjønner, er dette spill for galleriet. Rein symbolpolitikk fra Trine Skei Grande – i kampen mot sperregrensa. Ingen kan for alvor mene at 15 og 35 øre kommer til å gjøre en forskjell i norsk klimapolitikk, heller ikke om Venstre skulle lykkes i å øke avgiftene med noen tiøringer. De som kan regne på sånt, har kommet fram til at de økte avgiftene i høyden vil bety 0,5 prosent reduksjon. Miljøstiftelsen Zero: «Dette gir ikke utslippskutt, i beste fall øker det mindre enn det gjorde i fjor.»

Dette, i en tid da pumpeprisen varierer med mange kroner – avhengig av hvilken dag du velger å fylle tanken!

Jeg ser virkelig fram til den dagen da noen, med vitenskapen i hånd, kan fortelle hvor mye fjorårets flyseteavgift har betydd for klimaet på kloden.

Sett fra ståsted folk flest: Hele fuckings regjeringsapparatet og Stortinget er opptatt med ting som ikke har noen som helst betydning! Og så syns noen det er merkelig at det ser ut til å være en viss avstand mellom folket og «eliten»!?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.