Arild Rønsen

Nå ruler de mørkhudete kvinnene, for alvor!

Beyoncé – Solange – Alicia Keys. Snakk om å ta grep om moderne popmusikk!

Jeg tenker tilbake på ungdommen. Jeg tror jeg gikk i åttende klasse da jeg kjøpte en plakat med bilde av ei nydelig, svart dame. Hun kom fort opp på gutterommet: Black is beautiful. Den ble ansett som en protestplakat, den gang. Antirasisme.

For noen måneder siden fikk jeg pepper for å ha gitt en blank sekser til Beyoncé, riktig nok under en tittel noen fant upassende. Jeg velger likevel å trekke fram «Lemonade» nok en gang – for nå får hun følge av både søstera si og Alicia Keys, helt oppe på toppen av pop-tronen.

Årets utgivelser signert Beyoncé, Solange og Alicia Keys kan nesten betraktes som en trilogi – og dette er verdt å merke seg: De bruker levende musikere. Det låter hypermoderne, men det profesjonelle studiotekniske fungerer som et hjelpemiddel, ikke som selve bandet. Disse produksjonene er så visst ikke i slekt med EDM. Ingen ting av dette er vanskelig å framføre live, uten å ty til samplingsmaskiner av noe slag. Store deler av albumet til Alicia Keys er spilt inn til akkompagnement av en akustisk pianotrio.

Låtskrivinga holder skyhøy kvalitet, uten unntak. De synger som guder, og koring & arrangement er så finstemt at det kan ta pusten fra alle som tror The Beach Boys fortsatt er konger på haugen.

Det formelig oser g-r-r-r-l-power av disse jentene. Og – black is beautiful. Som den første svarte tungvektsmesteren som får lov å avslutte Miles Davis-albumet «A Tribute to Jack Johnson» sier det: - I’m black, and I’m proud.

De har alt, alle tre – og jeg skjønner Bob Dylan veldig godt, når han i «Thunder on the Mountain» synger: - I was thinking about Alicia Keys

Jeg syns de burde lage sin egen festival. Jeg skulle gjerne vært ute i ørkenen for noen uker siden og hørt Bob Dylan, Paul McCartney og Rolling Stones. Men jeg tror jeg ville bytta bort den billetten mot en lang dags ferd mot natt med Beyoncé, Solange & Alicia Keys.

BEYONCÉ
Lemonade
Parkwood Entertainment

SOLANGE
A Seat at the Table
Columbia/Sony Music

ALCIA KEYS
Here
Columbia/Sony Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.