Arild Rønsen

Stort yngre blir man ikke, som 75-åring

Spektrum førstkommende torsdag: Jeg håper faktisk han spiller mye nytt.

Jeg fikk aldri somla meg til å anmelde Paul Simons nye album i sommer. Det er en skandale så gedigen at fadesen må repareres. Nå er sjansen her; mannen spiller i Oslo Spektrum førstkommende torsdag.

Det sies og skrives ofte at «Stranger to Stranger» er et eksperimentelt album, sterkt inspirert av idéene til musikkteoretikeren Harry Partsch. Han er blant annet interessert i såkalt mikrotonalitet; tonetrinn mindre enn en halvtone, som jo er det minste vår tolvtoneskala operer med. Ikke la deg skremme. Du skal lytte nøye for å finne kvarttone-intervaller.

Denne plata er omtrent like eksperimentell som Paul Simon (75) har vært i hele sin lange solokarriere. Det betyr akkordrekker utenom den gylne middelvei, fiffige melodier, og ikke minst overraskende rytmiske valg - noe som blant annet åpner for musikk i tradisjonell valsetakt. Om jeg noen gang skulle deltatt i «Skal vi danse» (sjansen er ikke overhengende), ville jeg sannelig valgt meg «Insomniac’s Lullaby» som vals-nummer.

Mye suverent perkusjonsarbeid, inspirert av rytmer fra alle verdenshjørner, og koring på øverste hylle. Som vanlig.

Det fortelles at Paul Simon henter stoff fra hele sin karriere på dette som de fleste tror blir hans avskjedsturné som live-artist. Det kan vi selvfølgelig leve med. Men denne vitale 75-åringen kunne uten å blunke fylle en halvtimes tid med splitter pine nye låter. Impressing, indeed.

PAUL SIMON
Stranger to Stranger
Paul Simon/Concord Music Group


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.