Arild Rønsen

Hellbillies sprudler! Hvilket album!

Her kommer en gave til deg som liker at vi anmeldere kommer fort til poenget: «Søvnlaus» inneholder bare suverene låter! 12 i tallet! 6 x 12! Terningkast 72!

Gjengen fra Ål i Hallingdal har vært på veien en stund . Om jeg sier at de har vist seg slitesterke, må det være århundrets understatement. Det har sammenheng med at de a) holder fast i røttene, og b) stadig utvikler seg musikalsk.

Brødre- og låtskriverparet Aslag & Lars Håvard Haugen er det opplagte senteret i Hellbillies, og de har altså ikke latt seg affisere av at et par av deres mangeårige medmusikanter har takka for seg. Om nykommerne Egil Stemkens (bass) og Bjørn Gunnar Sando (trommer) skal tildeles ansvar/ære for at bandet nå mer enn noen gang formelig velter seg i sjangre innen vestlig, voksen, populærkultur?

Jeg veit ikke, men konstaterer at de gjør et solid stykke arbeid. I likhet med keyboardist Lars Christian Narum, som når som helst ville fått jobb ved audition i absolutt alle rockeband som trenger tangenter over there.

Lukter det Rolling Stones? Så absolutt – og det er faktisk ikke så unaturlig. Stones har framført mange country-inspirerte låter, så her behøver det absolutt ikke være noen motsetning. Men nå låner Hellbillies mest fra ’70-talls-rock-sjangeren Rolling Stones har vært de fremste representantene for. I «Tid eg ikkje har» rapper de faktisk første del av riffet til «Jumpin’ Jack Flash»! Dristig? Ja, men dette er så elegant gjort at sneven av Keith Richards’ fem-strengs open-G-tuning bare smells like perfume.

Avgåtte Arne Moslåtten har signert fire tekster, men kan hvile på sine laurbær i trygg forvissning om at Tom Roger Aadland fører arven videre. Gjennomtenkt rock-lyrikk, akkurat som hos Stein Torleif Bjella.

Lars Håvard er en super korist, men denne gangen får han følge av Kim Fairchild. En genistrek! Det låter bare soul! Og jaggu kommer de ikke også heldig ut av å invitere OnklP med i avslutningskuttet!

Lars Håvard har også sittet i produsentstolen, og det blir selvfølgelig mye gitar. Det skulle bare mangle; har man en supergitarist i sin midte – ja, så lar man vedkommende få utfolde seg. Om man så skal produsere seg sjøl.

Hellbillies har etter hvert et hav av låter å boltre seg i. Men akkurat dette skjer faktisk ikke hver dag i rocken: På den kommende turnéen kan de uten å blunke spille dette albumet, som utelukkende inneholder originalkomposisjoner - i sin helhet. Bare spør Rolling Stones.

(Albumet lanseres fredag 14. oktober.)

HELLBILLIES
Søvnlaus
Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.