Arild Rønsen

Rolling Stones spiller streit blues - endelig

Nytt studioalbum fra The Rolling Stones? Snart. Her er forsmaken.

Låta heter «Just Your Fool», og har en lang forhistorie. Første innspilling ble gjort av Buddy Johnson& His Orchestra i 1953. Blues i storbandformat, altså. Slick, saktegående music. Neste utgave kom med Little Walter i 1960, og nå låter det blues slik vi til vanlig oppfatter blues. Så, i 2010, kommer Cyndi Lauper på banen. Live-albumet «To Memphis with Love» er pur blues from A to Z – ja, til og med «Girls Just Wanna Have Fun» serveres i bluesutgave!

Ved første ørekast låter «Just Your Fool» som alle 12-takter-bluesens mor eller datter eller sønn. Men sånn er det faktisk ikke. Det er bare introen og solopartiet som inneholder 12 takter. Vers og bridge synges på åtte takter.

Hvordan gjør Rolling Stones det? Bra, om ikke oppsiktsvekkende bra. Det låter fett, akkurat slik som jeg ved flere anledninger har drømt om – at Mick & Keef på sine eldre dager kan sette seg på hver sin barstol å spille reinspikka blues.

Den beste versjonen? Jeg holder en knapp på Cyndi Lauper, med Charlie Musselwhite på munnspill. Men dette lover godt for det nye Stones-albumet. «Blue and Lonesome» kommer 2. desember.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.