Arild Rønsen

Hvilken fantastisk fortelling om New York!

Som om det ikke for lengst har blitt publisert nok musikk om New York? Lytt til Lang Lang.

34 år gamle Lang Lang er utvilsomt den mest kjente kinesiske pianisten. Han opererer vanligvis i klassisk sjanger; har gjort furore internasjonalt med sine tolkninger av Schubert, Beethoven, Prokofiev … lista er lang. Nå går han nye veier.

«New York Rhapsody» er en nesten halvannen time lang hyllest til The Big Apple. Jeg skal for all del ikke forsøke meg på en Knut Hamsun, men New York er i sannhet en by du aldri glemmer – om du først har satt dine bein der. Som Jay-Z så korrekt formulerer det:

In New York
Concrete jungle where dreams are made of
There's nothin' you can't do
Now you're in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Let's hear it for New York, New York, New York

«Empire State of Mind» er selvfølgelig inkludert i dette imponerende prosjektet. Altså popmusikk? Mye mer enn som så. Du får «Rhapsody in Blue» og «West Side Story», til dels i store orkesterarrangement – og med prominente gjester som Madelaine Peyroux, Herbie Hancock og Lisa Fisher.

Men se så, om ikke også Lou Reed dukker opp! Hans «Dirty Blvd.» fra 1989-albumet med den talende tittelen «New York» blir et slags gjennomgangstema i andre halvdel av albumet. Jeffrey Wright er mannen som yter komponisten full rettferdighet som vokalist/resitatør.

Publikum som elsker «ekte» klassisk musikk, vil muligens mene at dette er et kommersielt planlagt sidesprang – sell out. Det får de bare mene. For dette er Lang Langs presang til folket, og jeg elsker gaven.

LANG LANG
New York Rhapsody
Sony Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.