Arild Rønsen

REKLAMEBILDET - som skygger for virkeligheten. Foto. Regjeringen.no

Fiction - i all sin grufulle virkelighet

Norske soldater inn i en ny krig, denne gang med base i Jordan – som starten på et krigseventyr i Syria?

Den danske forfatteren Carsten Jensen har begått en murstein av en roman som på sett og vis er uhåndterlig for en stakkars anmelder. Her fins detaljerte voldsskildringer som får Eirik Husby Sæthers Lobotomisten til å framstå som teletubbies, om jeg får lov å benytte et populært uttrykk. Men det er ikke det vesentlige.

Det vesentlige er at Carsten Jensen - selv om han insisterer på å ha skrevet fiction, dessverre, men høyst sannsynlig - beskriver virkeligheten. En virkelighet vi helst ikke vil høre om.

Carsten Jensen skriver om danske spesialsoldater i Afghanistan. Han skriver om dataspill som blir til sannhet. Hva framstår som virkelighet i cyberspace? Og hva er virkeligheten her på jorda? Fins det i det hele tatt noen sammenheng mellom de som holder i joysticken i Nevada, og afghanske bønder som dør i drone-angrep? Folk som har 700 meter å redde seg inn på, på grensa mellom Afghanistan og Pakistan? Fordi drone-angrep er noe annet enn å bli angrepet fra et helikopter?

Hvem er venn? Og hvem er fiende? Kan Taliban være en venn, i møte med blodtørstig og spesialtrent amerikansk milits, «soldater» som delvis opererer utafor statlig kontroll?

Kort sagt, og jeg gjentar: Hvem er venn? Og hvem er fiende? Jeg kan gjerne si det med Mikael Wiehe: - Sej mej, vem i hele världen kan man lita på?

Når det kommer til å sende norske soldater i utlendig strid, har storting og regjering begått feil på feil på feil det første tiåret av dette århundret. Nå har det skjedd nok en gang, etter «konsultasjon» i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen. «Vi» er på full fart inn i Syria – et land der absolutt ingen veit hvem som er fiende, og hvem som er venn. Mer korrekt utlagt: Venn på mandag, fiende på tirsdag.

Det er dette «Den første sten» handler om.

Jeg veit at jeg nå tyr til en litterær klisjé, men denne gangen er den på sin plass: «Den første sten» er en politisk thriller av internasjonalt kaliber. Om jeg hadde vært stortingspresident, ville jeg insistert på å lese et kapittel i forkant av hver samling. Men det er nok bare en våt drøm, i et land som hodeløst sender spesialtrente tropper ut i det ene meningsløse oppdraget etter det andre.

Fikk jeg fortalt at romanen er grusomt og intenst spennende? Det er den! Hold dyna tett omkring kroppen! Og vit at du må helt til siste side for å vite hvem som kaster den første, enn si den siste sten!

CARSTEN JENSEN
Den første sten
Forlaget Press


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.