Arild Rønsen

Om å bli refusert i Klassekampen

Takhøyden i Klassekampen? Denne fantastiske avisa er kjent for å ha lav terskel. Men nei - ikke i forsvarspolitikken.

I bortimot 15 år har jeg signert "Rønsen på fredag" i Klassekampen. For å si det enkelt, har jeg fått lov til å skrive hva jeg vil. Men denne fredagen stoppa det. Nå kom jeg for nær en øm tå hos redaktøren når det kommer til forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Under tittelen "Hauken Stormark", og med følgende ingress - "Hvorfor bruker NRK og TV 2 Kjetil Stormark som «nøytral» kommentator?" - hadde jeg følgende å melde til Klassekampens lesere, uten at det noen gang kom fram til adressaten:

"Er det flere enn meg som begynner å bli grundig lei av Kjetil Stormark – den eneste røsten i den privatfinansierte millionbutikken Aldrimer.no? Straks det skjer noe som berører forsvars- og sikkerhetspolitikk, handles det på autopilot i nyhetsredaksjonene: «Ring Stormark!»

Jeg kjenner ikke hans bakgrunn i detalj, men ifølge Wikipedia er han «daglig leder i Logos Media Limited, som er en norsk ‘avdeling av utenlandsk foretak’ som selv har opplyst (til Enhetsregisteret) at den driver ‘Selvstendig kunstnerisk virksomhet innen litteratur’.» For det meste har han vært journalist, og journalister kan jo brukes til så mangt. Problemet er at Stormark opptrer som en salgs nøytral observatør. Det vil si; NRK og TV 2 gjør ham til en nøytral observatør. Mens sannheten er at han har en klar agenda.

Stormark driver nettsida Aldrimer.no – et organ som formelig renner over av krigshissende reportasjer. Her får 70-tallets ml-propaganda om at den tredje verdenskrigen er rett rundt hjørnet sannelig god konkurranse! Til bildene av øvelser i krig, legger Stormark røsten i alvorlig toneleie: «Finnmark ligger åpent for enhver inntrenger» - «Egentlig har vi ikke noe forsvar» … Russerne kommer! Om Kjetil Stormark var forsvarsminister, ville Jens Stoltenbergs våte drøm om to prosent av BNP til Nato-forsvaret vært oppfylt over natta. Og vel så det.

Stormarks siste utspill består i å beskylde fastleger i Nord-Norge for å være informanter til russisk etterretningstjeneste! Uten noen som helst dokumentasjon! Han har ikke et eneste navn å komme med, og den nødvendige følge er at alle fastleger i nærheten av en forsvarsenhet nord i landet mistenkeliggjøres. Hans spekulasjoner er like holdbare som at jeg skulle påstå at PST har informatenter både i VGs og Klassekampens redaksjon. Det kan godt hende, men jeg kan jo ikke slenge ut sånne påstander uten å kunne dokumentere dem!

Konklusjon – according to Rønsen: Det må bli en snarlig slutt på å bruke Kjetil Stormark som «nøytral» kommentator i forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål. Ingen kan nekte seks rikinger å finansiere Aldrimer.no med et par millioner hver i året, men da må også administrerende direktør behandles som det han vitterlig er – en aktør, med en helt spesifikk agenda.

Brexit – hva skal vi mene? Jeg innrømmer et så barnslig sinn at jeg liker litt kaos i politikken, nær sagt for kaosets skyld. Men jeg er ikke helt sikker på at jeg heier på fullt kaos i begge de to store partiene i Storbritannia. Hva jeg imidlertid er helt sikker på, er at den sprikende Brexit-leiren kommer til å gå på trynet. Store deler av de som stemte Storbritannia ut av EU gjorde det i tro på at det vil komme færre polske rørleggere til England, mens de samtidig skulle fortsette å nyte godt av det frie markedet. Så vil ikke skje – according to Angela Merkel. Og det er hun som bestemmer.

Ukas lydspor: Mumford & Sons/Baaba Maal – «The Very Best & Beatenberg»."

Jeg har holdt tann for tunge i hele dag, og bedt om at min spalte kommer på i morgen, altså i lørdagsavisa. Mitt ønske er avvist med et kontant "nei". Derfor altså - her på arildronsen.no. Høyst motvillig, må jeg si.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.