Arild Rønsen

Til Royal Albert Hall - og hjem igjen

Noen refleksjoner i anledning Åge i Royal Albert Hall.

Sett fra utsida – altså utafor Norge/Namsos/Trondheim – er det selvfølgelig en fullstendig absurd begivenhet. En norsk trubadur har oversatt en engelsk popsang – og 41 år etter havner det hele i et oppstyr i London. I selveste Royal Albert Hall. Publikum? Et titalls charterturister med avgang Værnes. Jeg har sett Eric Clapton i samme lokale, i en konsertrekke som strakk seg over 18 kvelder. Og her kommer en fyr fra Namsos, og selger ut!?


ELTON JOHN: Anno 1970 - da kan komponerte "Country Comfort".

Jeg tar det for gitt at seansen vil bli forbilledlig dokumentert. Sånn er jo Åge i moderne format. Ingen ting av det den mannen gjør er tatt på hæl’n – fullstendig uavhengig av hælsparka som nå og da er mulig å oppleve på hans kjære Lerkendal. Åge og hans Sambandet – bedre i 2016 enn noen gang tidligere – er en tvers igjennom profesjonell bedrift.

Og hvem skulle trodd det ville ende slik, den gang unge Aleksandersen – taterungen – slutta i jobben som ekspeditør i butikk, for å spille gitar og synge på heltid? På den måten er Åge vårt svar på Bruce Springsteen og Keith Richards: "Greit at du spiller gitar. Men skaff deg en jobb, så du blir i stand til å forsørge deg og din familie!"

La meg gå til sangen som har satt hele sirkuset i stand. Fins det egentlig noen sammenheng mellom komponisten, Elton John, og mannen som har lagt grunnlaget for sin eventyrlige karriere i Norge, Åge Aleksandersen?

«Langt igjen til Royal Albert Hall» er altså en coverlåt. Originalen fins på Elton Johns album «Tumbleweed Connection» (1970), der «Country Comfort» i ettertid vel har kommet i skyggen av den like gospelinspirerte «Burn Down The Mission».

Hva fikk Prudence-medlemmet Åge Aleksandersen til å gå til nettopp Elton John for å finne inspirasjon til åpningslåta på sitt debutalbum som soloartist? Elton John er kjent for å skrive «vanskelige» poplåter; masse rare akkorder og mystiske vendinger, skrudd sammen for hans eminente pianofingre. Og Åge? De fleste tror Åge Aleksandersen skriver bare enkle sanger. Helt feil! «Lys Og Varme» er en enkel sang, men jeg anbefaler alle som kan litt på gitar og piano til å sette seg ned med Åges katalog. Da vil du fort innse at han titt og ofte operer med akkordprogresjoner han neppe sjøl kan navnet på.

Fredagens tre timer lange konsert i Royal Albert Hall vil selvfølgelig bli stående som et høydepunkt i Åge Aleksandersens karriere. Lengre enn til Royal Albert Hall er det umulig å komme, ikke i Åge Aleksandersens univers. Eller?


Vel blåst, karer! Foto: Marthe Amanda Vannebo

I dag - når norske artister av så ymse kvalitet - erobrer internasjonale hitlister, tror jeg vi skal være takknemlig for å ha en pop-konge som har beina på jorda. Her i landet mellom knatter og knøs. En stor artist som syns Hammerfest, Kirkenes, Vinstra og Kvål er like stas som Royal Albert Hall.

Det er mye debatt om forsvaret for tida. Og dette er det ikke alle som veit: I 1984 var Miles Davis booka inn på jazzfestivalen i Molde. Så ble han sjuk, eller han gikk på shopping i Paris – ingen veit svaret. Men han dukka opp på scenen i en legendarisk konsert midt på natta, takket være hvem? Åge Aleksandersen og hans lydcrew, som fikk hjelp av Forsvarets helikoptertjeneste til å frakte elektrisitet til Miles Davis i Molde! Den mest fornuftige jobben Forsvaret har utført i moderne tid, vil jeg mene!

Om jeg tror Åge har delte følelser i anledning suksessen i London? Jeg tror det - for innerst inne vil han jo bare være en vanlig mann som spiser pizza og drikker øl istedenfor biff av indrefilet og dyr vin.

Jeg gratulerer med vel utført, og ønsker velkommen tilbake til virkeligheten. Husk dette, ÅgeBob Dylan er 75, and still going. Det er ikke lenger langt igjen til Royal Albert Hall, men forhåpentligvis langt igjen til Åge & Sambandet er en tilbakelagt historie.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.