Arild Rønsen

Radiohead – hermed er bandet geniforklart

Radiohead lever opp til de aller mest sære forventningene. Innertier!

I min barndom lekte vi ofte «Min båt er lastet med». (Spørrekonkurransen begynte ofte med «bananer».) Denne uka har min båt vært lasta med Radiohead.

Jeg anmeldte førstesingelen for noen dager siden – så hvordan fortoner albumet seg?

Ta gjerne utgangspunkt i mine omtaler av David Bowie og Anohni. Radiohead 2016 er enda mindre pop/rock. Partier i musikken kvalifiserer nærmest til betegnelsen samtidsmusikk – altså i «klassisk» forstand av begrepet. En sjelden gang toucher de orkestral progrock.

Men dette er Radiohead. Ingen andre kunne prestert noe lignende. Ingen andre kunne greid det. Og om noen hadde greid det, ville de antageligvis ikke turt. Radiohead behøver imidlertid ikke bekymre seg om sånt; de er sin egen sjanger.

Fins det noen poplåter her? Nja … «Decks Dart», «Ful Stop» og «The Numbers» nærmer seg «vanlige» melodilinjer. Ellers er det intet annet enn the sound of Radiohead. Men det er sannelig ikke lite!

Bør de være nervøse for å miste sine trofaste fans? Ikke i det hele tatt. Vi er vant til dette, og elsker dette bandet – nettopp fordi de aldri er redde for å bevege seg på dypt vann.

Min anbefaling er «spill høyt»! Ikke fordi vi snakker heavy metal, heller det stikk motsatte. Men dette fantastiske albumet kan faktisk ikke få nok luft under vingene.

RADIOHEAD
A Moon Shaped Pool
XL Recordings


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.